Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Arbetsförmedlingen stänger – bara ett kvar i nordvästra Skåne

Arbetsförmedlingen ska stänga 132 kontor landet runt. Förslaget: Bara sex av 17 kontor bli kvar i Skåne – i nordväst blir bara kontoret i Helsingborg kvar. Servicen till arbetssökande ska i stället ske allt mer via nätet. Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är kritisk till beslutet.

Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Det är främst mindre kontor i små eller medelstora städer som stängs i Arbetsförmedlingens stora besparingsprogram, som är en följd av den M+KD-budget som riksdagen antog i december. 4 500 anställda ska bort, meddelade AF i januari.
– Många små kontor har ganska få arbetssökande, påpekar Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) anser dock att det behövs mera tid för att få en helhetsbild över vilka AF-kontor som är viktigast att behålla.
– Jag har gett generaldirektören rådet att inte ta beslutet innan det regeringsuppdrag vi bereder är färdigt inom ett par veckor. Det kommer att påverka hur man bedömer och i vilken takt kontor ska finnas kvar. Men generaldirektören har valt att ta beslutet mot min inrådan i dag, säger Ylva Johansson.
Gallringen som nu görs innebär att myndigheten stänger mer än hälften av de 242 kontor som i dag har öppet för allmänheten. Urvalet har till stor del gjorts med tanke på tillgänglighet.
I Skåne är det bland annat följande kontor som riskerar att läggas ner:
• Bjuv, Båstad, Höganäs, Klippan, Landskrona, Lund, Åstorp, Ängelholm, Trelleborg, Svedala, Burlöv och kontoret på Storgatan i Malmö.
De sex orterna som får ha kvar sina kontor är:
• Malmö (Föreningsgatan), Kristianstad, Eslöv, Helsingborg, Simrishamn och Ystad.
– En princip är att finnas i knutpunkter. Det ska vara enkelt att resa till de kontor vi behåller. Vi har tittat var det finns resecentra eller shoppingstråk där människor är vana att röra sig, säger Sjöberg.
Samtidigt är ambitionen att Arbetsförmedlingen ska finnas i någon form i alla kommuner. Personalen kanske finns på plats ett par dagar i veckan i kommunens lokaler, eller åker ut på bokade besök. Så jobbar AF redan idag i ett 60-tal kommuner.
– I Norrland till exempel, som är så stort, är det inte rimligt att en arbetssökande åker kollektivt i kanske två timmar eller mer för att komma till oss, säger Mikael Sjöberg.
De första kontoren i stängningsvågen kommer att slå igen omkring nyår, tror Sjöberg. Men inget är helt bestämt ännu.
– Vi har lagt fram vår avsikt. Nu pågår förhandlingar med våra anställdas fackliga organisationer. Vi ska också ha en dialog med kommunerna och andra som vi samarbetar med.
På sikt kommer allt mer av Arbetsförmedlingens kontakt med arbetssökande att ske via nätet.
– Vi träffar allt fler av våra kunder i deras hem, via videochatt till exempel, säger Mikael Sjöberg.
– Det blir som att betala räkningar. Väldigt mycket görs inte i banklokalen.
Många arbetssökande vill gärna se att det blir lättare att hålla kontakt med Arbetsförmedlingen på distans.
– När vi tar fram nya digitala tjänster behöver vi nästan inte marknadsföra dem, säger Mikael Sjöberg.
Kritiska röster hörs dock från flera håll. ST-facket på Arbetsförmedlingen anser, liksom Ylva Johansson, att myndighetens ledning nu går för fort fram.
Sveriges kommuner och landsting (SKL) uttrycker oro för att AF:s minskade fysiska närvaro kommer att leda till att fler arbetslösa vill ha praktisk hjälp från kommunen.
Fakta

Arbetsförmedlingen

Omkring 13400 personer var anställda på Arbetsförmedlingen i början av 2019. Av dessa arbetade cirka 10400 på de lokala kontoren.

Antalet kontor var vid årsskiftet 242.

Myndighetens totala anslag 2018 var 71,3 miljarder kronor. De största posterna i budgeten var lönesubventioner till arbetsgivare (23,2 miljarder), a-kassa (12,8 miljarder) samt aktivitetsstöd och utvecklingsersättning (10,7 miljarder).

Gå till toppen