Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åklagare: Penningtvättrapporter analyseras

– Vi ska analysera rapporterna. De är två stycken. Det kan vara fråga om svindleri, det får utredningen visa, säger chefsåklagaren Thomas Langrot som leder utredningen om Swedbanks information om misstänkt penningtvätt i banken.

Swedbanks vd och koncernchef Birgitte Bonnesen och styrelseordföranden Lars Idermark. ArkivbildBild: Janerik Henriksson/TT
Onsdagens razzia pågick hela dagen, och var arbetskrävande, berättar Thomas Langrot, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare och förundersökningsledare i utredningen om Swedbank.
– Den här utredningen handlar inte om penningtvätt i sig, utan om informationen om penningtvätt från bolaget, säger han till TT.
Beslutet att utvidga förundersökningen till även grovt svindleri togs inte under onsdagen. Men det var först i samband med husrannsakan på bankens kontor som Ekobrottsmyndigheten kunde gå ut med den informationen.
– Den frågeställningen har funnits med en tid, och växt fram.
Tidpunkten för husrannsakan hade inget att göra med att stämman skulle hållas dagen efter, säger Langrot.
– Jag förstår att många ställer sig frågan varför vi gör detta nu. Men svaret är nej. Vi har velat göra det tidigare, men det har inte funnits resurser.
Swedbank har gjort uttalanden och spridit information på olika sätt om penningtvättsfrågan, samtidigt som det funnits två rapporter i bolaget som kan ha gått på tvärs med uttalandena. Det var de rapporterna som Ekobrottsmyndigheten ville ha fatt i, förklarar han.
– Vi ska analysera rapporterna. Det kan vara fråga om svindleri, det får utredningen visa.
Enligt rapportering från Dagens Industri och Uppdrag granskning fanns bland annat interna uppgifter om misstänkt penningtvätt på omkring 90 miljarder kronor.
Utredningen avser tidsperioden från den 23 oktober 2018, då banken rapporterade för det tredje kvartalet och vd Birgitte Bonnesen gav intervjuer om bland annat penningtvättsfrågan, till den 20 februari 2019. Det var då som SVT:s Uppdrag granskning kom med sina första avslöjanden. Swedbanks möte med de 15 största ägarna hade hållits ett par dagar tidigare, då ledningen berättade för dem om SVT:s kommande program. Under denna period har en mängd uttalanden, intervjuer och skriftlig information getts från banken. Det är detta som utredarna nu ska jämföra med vad som står i de två rapporterna.
– Det är inte bara uttalanden från en person, det kan vara från flera. Vi ska titta på den sammantagna bilden, om banken har lämnat vilseledande information.
Om det visar sig att bankens kommunikation utåt inte stämmer med vad som stått i de två rapporterna internt kan det vara svindleri.
– Vi ska utreda om det är en tillräcklig nivå på misstankarna om svindleri.
Ännu finns ingen misstänkt person.
– Nästa steg är att ta reda på vem eller vilka som spridit uppgifterna. Det kan vara flera personer.
Rent bolagsrättsligt är det styrelsen som ansvarar för ett aktiebolag, men här gäller ansvarsfrågan straffrätt, och då är läget annorlunda, förklarar han. Det handlar om att hitta den eller dem som faktiskt spridit informationen.
– Men erfarenhetsmässigt är den här typen av agerande förenat med ledande personer i företaget, inte anställda på "golvet".
Förundersökningen avser också otillåtet spridande av insiderinformation, då banken berättade om SVT-programmet för de 15 största ägarna i förväg.
– Man får inte göra en selektiv delgivning. Om man sitter på information insiderinformation ska man gå ut med den till alla samtidigt, det är huvudregeln.
I insidersammanhang finns också den andra sidan, då de som fått informationen kan göra sig skyldiga till brott om de agerar på den.
TT: Finns misstankar mot Swedbanks stora ägare?
– Jag kan inte kommentera det. Sedvanliga utredningsrutiner är att man tittar på hur andra handlat. Det är självklart, det är en standardåtgärd, säger Thomas Langrot.
Fakta

Så sade Bonnesen

Då Swedbank rapporterade för det tredje kvartalet 2018 den 23 oktober gav vd Birgitte Bonnesen intervjuer. Då var penningtvättshärvan i Danske Bank högaktuell, och hon fick frågor även om penningtvätt i Swedbank. Den här informationen gav hon då i en intervju med TT:

"En noggrann genomgång har gjorts, men Swedbank har inte hittat något fuffens i den egna verksamheten, enligt Birgitte Bonnesen. Inte heller har finansmannen Bill Browders anmälningar mot Nordea för penningtvätt dykt upp på motsvarande vis hos Swedbank, enligt Bonnesen.

– Men det viktigaste av allt, för varje gång vi ser något, så agerar vi, och det med kraft, säger Bonnesen.

Försök till penningtvättsförsök märker dock banken av, i alla verksamheter, men det finns också i Sverige.

– Som bank måste man vara medveten om att det är en risk som finns i banken, säger hon.

TT: Men ni har inte sett något mer i Baltikum?

– Nej, vi har inte det."

Gå till toppen