Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bil med släp voltade på E6 – 59-åring döms för vårdslöshet

Den man som orsakade en olycka på E6:an mellan Helsingborg och Ängelholm i maj i fjol döms till böter. Själv menar mannen att flera nysningar gjorde att han tappade uppmärksamhet på vägen.

En bil med släpvagn voltade över mitträcket och efter olyckan stod trafiken stilla i båda riktningar.Bild: Läsarbild: Jim Bågesjö
59-åringen döms för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Det efter att han orsakat trafikolyckan där en bil med släp voltade och två kvinnor som färdades i bilen skadades.
Det var den 22 maj som kvinnorna kom körande söderut på E6 vid Strövelstorp på väg mot Helsingborg när olyckan inträffade strax norr om Fleninge. Bakom dem körde 59-åringen i en lätt lastbil.
Läs också Två till sjukhus efter olycka på E6:an norr om Fleninge
När 59-åringen körde in i släpet framför honom slungades kvinnornas fordon över vajerräcket och hamnade tvärs över mötande körbana. De båda kvinnorna har i förhör berättat om den dödsångest de kände då de hängde upp och ner i sina säkerhetsbälten.
De fördes till sjukhus med sårskador och blåmärken, respektive känselbortfall i en hand.
Tingsrätten konstaterar att 59-åringen orsakat olyckan genom att köra in i fordonet framför. Han har själv sagt i förhör att ett flertal nysningar gjorde att han tappade uppmärksamhet på vägen. Denna förklaring bedömer domstolen dock som en efterhandskonstruktion.
Oavsett vad som orsakade olyckan så har mannen brustit i uppmärksamhet och försiktighet, menar tingsrätten.
Mannen döms samtidigt för olovlig körning, för att i december ha kört bil trots att hans körkort blivit inkallat.
Påföljden blir 70 dagsböter, på totalt drygt 30 000 kronor. Han slipper dock betala skadestånd till kvinnorna.
Gå till toppen