Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Fattigdomen och klimathotet – ett steg närmare en lösning när FN intar Kullagymnasiet

Norge eller Indien – vilket land ska leda resten av FN i klimatfrågan? Det avgjordes på Kullagymnasiet när FN-rollspelet anordnades för andra året i rad.

Som en del av undervisningen deltar eleverna på samhällsprogrammet i FN-rollspelet. Under våren har de, bland annat läst, internationell politik.Bild: Britt-Mari Olsson
Under fredagsförmiddagen sammanträder Förenta Nationernas, FN, generalförsamling på Kullagymnasiet. Eller i alla fall en kopia av den.
För andra året i rad arrangeras ett FN-rollspel på skolan och under två dagar deltar cirka 75 elever från samhällsprogrammet, vilka representerar 20 olika länder.
Två problem står på agendan att lösa – minska fattigdomen och rädda klimatet.
– Fattigdomsfrågan är viktig i FN men det är även en ödesfråga för planeten. När det kommer till hållbarhet är det viktigare än någonsin. Att diskutera klimatet ligger i tiden, bland annat, med tanke på klimatstrejken och FN:s arbete med Parisavtalet, säger Ann-Charlott Kjellsson, generalsekreterare, utskottsordförande och samhällslärare på Kullagymnasiet.
Nicole Lindström har läst på en hel del om Norges utrikespolitik och hållning i klimatfrågan.Bild: Britt-Mari Olsson
Delegationen från Norge har ordet i kammaren och lösningar på klimatfrågan ska diskuteras. Nicole Lindström och Carl Tidberg går andra året på samhällsprogrammet och ska försöka få de andra medlemsländerna att skriva på en resolution om att alla ska bidra med en procent av sitt lands bruttonationalprodukt, BNP, till klimatinvesteringar.
– Vi har kommit långt i vårt arbete och det står mellan vår och Indiens resolution. Vi har lagt ned mycket tid och vilja på detta. Men det är många som inte vill ge en procent av BNPn eftersom de tycker att det är mycket, säger Nicole Lindström.
– Det är spännande att få representera ett land och argumentera så som de hade gjort i frågan. Norge har ju sin oljeproduktion men de gör mycket annat för att kompensera. Bland annat satsar de mycket på elbilar och försöker göra sina industrier mer miljövänliga, fortsätter hon.
Generalsekreteraren Ann-Charlott Kjellsson ger ordet till Norges FN-delegat Carl Tidberg. ”Eleverna är otroligt engagerade och tar det på stort allvar under dessa dagar”, säger hon.Bild: Britt-Mari Olsson
Även om det bara är ett rollspel menar Carl Tidberg att klimatfrågan är på riktigt.
– För mig är det en viktig fråga personligen med tanke på hur mycket miljön påverkar samhället. Vi lär få se mer av hur klimatförändringarna påverkar oss, säger Carl Tidberg
Är ni oroliga för er framtid med tanke på klimathotet?
– Jag är kanske inte orolig för min egen framtid men mer för nästa generation, säger Nicole Lindström.
Gå till toppen