Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Kaxigt KD är sig inte likt.

Ebba Busch Thor (KD).Bild: Pavel Koubek / TT
Kristdemokraterna har inte, som Moderaterna en gång under Fredrik Reinfeldt, brytt sig om att sätta ett "nya" framför partinamnet. Men det är på många sätt ett nytt parti som på fredagen samlades till kommun- och regionpolitiska dagar i Örebro.
Nytt och fyllt av tillförsikt.
Ett parti som var i det närmaste uträknat och avskrivet ökade i stället till 6,3 procent i höstens riksdagsval. Och opinionsframgångarna har fortsatt. På fredagen fick KD 12,7 procent i en mätning av Inizio, några dagar tidigare 12,1 procent hos Sentio.
I sitt inledningstal i Örebro förklarade partiledaren Ebba Busch Thor valframgången med att KD utmanat vänstern "där de trodde de var som starkast". I frågor om välfärd, klimat och jämställdhet:
"Vi ville ha ett välfärdsval. För vi hade sett vad många andra partier inte såg. Att den svenska sjukvården sviker många människor."
Sant är att Busch Thor gång på gång lyfter fram välfärdens brister. Men opinionsframgångarna förklaras nog mer av partiets ställningstagande på andra områden.
"Man pratar mer om problemen med migration, mer om hårdare tag när det gäller lag och ordning och är mer försvarsvänlig än man var tidigare", konstaterar statsvetaren Magnus Hagevi (DN 29/3).
Hagevi pekar på hur KD:s problem länge varit att gruppen kärnväljare varit så liten, huvudsakligen "aktiva frikyrko- och gudstjänstbesökare"; människor som är flyktingvänliga, intresserade av familje- och biståndspolitik, sjukvård och äldreomsorg. Vart de nu ska ta vägen är frågan. KD är knappast ett självklart val längre.
De väljare som nu strömmar från M och SD tillhör knappast den kategorin. Här lär det vara den kaxigare tonen som lockar. För innehållet är sin sak. Förändringen handlar också om hur partiets budskap formuleras och paketeras.
De lågmälda, tryggt resonerande män som under fyra decennier lett partiet – Alf Svensson och därefter Göran Hägglund – har ersatts av unga, tuffa kvinnor.
Idag är det utöver Ebba Busch Thor inte minst den tidigare ungdomsförbundsordföranden Sara Skyttedal som sätter bilden av Kristdemokraterna. Som visar var KD-skåpet står. Båda har den i nutida politik så viktiga egenskapen att de, som det heter, "går genom rutan". De har utstrålning, karisma.
När ombuden på KD:s riksting i oktober 2015 beslöt att lämna decemberöverenskommelsen korkade Skyttedal upp champagnen. När C och L ingick januariöverenskommelsen med den rödgröna regeringen var hon inte nådig mot allianskollegorna: ”Klåpare. Bedragare. Quislingar”, twittrade Skyttedal. Så hade Alf Svensson eller Göran Hägglund aldrig uttryckt sig. Inte heller Ebba Busch Thor, för den delen.
Och champagne? Gamla KD hade väl snarare firat med tårta.
Men att Busch Thor kunnat blåsa nytt liv i partiet kan främst förklaras av att KD står i så tydlig opposition nu – mot regeringen och mot gamla alliansvänner – och att hon inte besväras av något gammalt alliansbagage. När hon tog över ordförandeskapet 2015 hade hon varit kommunalråd i Uppsala i fyra år. Därför är det heller inte förvånande att det blev just hon som öppnade för samtal med Sverigedemokraterna.
Ett parti måste kunna förnyas när så krävs, uppfinna sig självt på nytt. Men om partiets kärnväljare börjar känna sig hemlösa kan framgångarna visa sig vila på lösan sand. Något för KD att betänka.
Gå till toppen