Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen går med vinst – men vem betalar?

Peter Schölander (M) hissade i fullmäktige förra årets resultat för Höganäs – men fick mothugg.
– Som alltid får vi en rosenröd skildring av kommunstyrelsens ordförande, sa Lennart Nilsson (S).

Kommunfullmäktige i Höganäs debatterade på torsdagskvällen kommunens överskott på 42 miljoner kronor.Bild: Anders Malmberg
Kommunfullmäktiges ordförande Gustaf Wingård (M) presenterade punkten med årsredovisningen för 2018 som "det stora ämnet" på torsdagskvällens fullmäktigemöte.
Och det blev en drygt tre kvart lång debatt där politikerna hade olika infallsvinklar om betydelsen av de 42 miljoner kronor som Höganäs hade som överskott i 2018 års budget.
Kommunens högste politiker var mycket nöjd när han inledde från talarstolen.
– Det går bra för Höganäs, det går riktigt bra för Höganäs, sa kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
Han ställde den retoriska frågan: Varför?
Och svarade själv med att det beror på "den fantastiska personal" som finns i verksamheterna. Som sliter för att göra det bättre för medborgarna.
– Utan dem vore vi ingenting. Stort tack till alla er, sa han.
Peter Schölander menar också att förklaringen till överskottet är att Höganäs redan inför förra budgeten stramade åt. Något han berömde politikerna för.
– Vi vågade göra detta under ett valår.
När sedan oppositionsrådet Lennart Nilsson (S) äntrade talarstolen tackade han också först kommunens personal. Innan han gav en något annan bild av verksamheten.
– Som alltid får vi en rosenröd skildring av kommunstyrelsens ordförande. Och mycket är jättebra i kommunen.
Lennart Nilsson är orolig för den "skohornsbudgetmetod" som han tycker att kommunen använt de senaste åren.
– Vi sliter och drar hårt i vår goda personal. Jag tror inte vi kan hålla på så i längden utan allvarliga konsekvenser för verksamheten, brukarna och personalen, sa han.
Även Miljöpartiets Johan Ingvarson tycker att det går bra för kommunen och att 42 miljoner är en fantastisk siffra.
– Men det är en svår pedagogisk uppgift att föra ut det till personalen i skolorna och omsorgen, som gått på knäna de senaste åren. Och svårt att förklara för eleverna varför de inte får åka på toleransresor.
Ett av kommunens mål är att spara ihop pengar och sedan göra investeringar, som till exempel nybyggnationen på Vikenskolan. Men Johan Ingvarson menar att det är bättre att låna.
– Vi har baracker på hälften av kommunens grundskolor. Det är en effekt av att vi har vägrat att låna till långsiktiga investeringar. I ett hållbart Höganäs lånar vi till dem. Det betyder att vi inte behöver ta från verksamheten och inte behöver genomföra besparingar i den kommunala omsorgen, sa han.
Flera politiker gjorde sin stämma hörd, men årsredovisningen för 2018 godkändes.
Gå till toppen