Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Långt straff för falskt nödsamtal

En man i USA döms till 20 års fängelse för att ha ringt ett falskt nödsamtal till polisen som slutade med att en oskyldig man sköts ihjäl, rapporterar NBC.

Polisens insatsstyrka rycker ut efter ett falskt larmsamtal i Long Beach, USA, 2014.Bild: Jim Staubitser/AP/TT
Den 28 december 2017 slog mannen larmnumret 911 och påstod att han befann sig på en adress i staden Wichita i Kansas. Han sade att han hade dödat sin pappa och att han höll övriga familjen gisslan.
Polisen rykte ut till platsen och begärde att alla i bostaden skulle komma ut. En ovetande man klev ut och höjde och sänkte sina händer flera gånger, vilket ledde till att polis öppnade eld.
Orsaken till att mannen gjorde det falska larmsamtalet var ett bråk mellan två andra personer som spelade tv-spel. En av dessa kontaktade den nu dömde mannen via sociala medier och utmanade honom att larma polisen till den andre spelarens hemadress, enligt Los Angeles Times. Mannen gjorde det, men gavs en gammal adress.
Han erkände totalt 51 falska nödsamtal som han har utfört under flera år, och gick med på det långa fängelsestraffet i en uppgörelse med åklagarsidan.
Att ringa falska larmsamtal som leder till att insatsstyrkan Swat skickas till en plats är så pass vanligt att det kallas ”swatting”.
– Jag hoppas att det här sänder ett starkt budskap om swatting, vilket är ett omoget och tanklöst agerande, säger Stephen McAllister, distriktsåklagare för Kansas, enligt NBC.
Fakta

Swat

Den amerikanska polisens koncept med en insatsstyrka Swat (S.W.A.T), kom till efter flera incidenter på slutet av 1960-talet där prickskyttar sköt civila och poliser.

Los Angeles-polisen analyserade flera av dessa händelser och kom fram till att man inte hade något effektivt sätt att möta dessa farliga situationer.

Som svar bildades första enheterna av Swat-poliser, som bestod av femton fyramannagrupper, varav de flesta hade erfarenhet från militären. Akronymen kommer från "special weapons and tactics".

Källa: Los Angeles-polisen.

Gå till toppen