Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S tappar stöd – KD klättrar i opinionen

Stödet minskar för Socialdemokraterna medan Kristdemokraterna klättrar, enligt Svensk väljaropinion – en sammanställning av opinionsmätningar utförd av Sifo – rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Stödet för Socialdemokraterna sjunker enligt Sifos undersökning. På bilden syns partiledare och statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.Bild: Filip Erlind/TT
Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad kan partiets minskade stöd kopplas till de kompromisser som gjort med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.
– Vi kan ändå konstatera att det är ganska små förändringar jämfört med valresultatet om vi tittar för Socialdemokraternas del. Sedan är det ingen hemlighet att det finns delar i den här överenskommelsen som inte hade funnits med om det hade varit Socialdemokraterna själva som styrt, säger hon till Ekot.
S tappar 0,9 procentenheter jämfört med förra månaden och landar på 27,4 procent.
KD fortsätter att klättra, 0,6 procentenheter till 9,2 procent, och är därmed femte största parti.
Både Miljöpartiet och Liberalerna hamnar enligt Sifo under fyraprocentsspärren till riksdagen, MP på 3,9 procent och L på 3,5 procent. Centern ökar från förra månaden till 8,1 procent.
Sverigedemokraterna backar något till 19,1 procent. Moderaterna landar på 17,7 procent och Vänsterpartiet på 9,8 procent.
Rättad: En tidigare version av denna text innehöll en felaktig uppgift om siffran för MP.
Gå till toppen