Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Buskul start för små orienterare

IS Kullen fick oväntat stort gensvar på sin nya ungdomssatsning. Drygt 30 barn och ungdomar kom till Björkerödsgården på söndagen för att prova på orientering.

Svart färg på kartan betyder byggnad, och när Åsa Sjöblom ropar ”hus” springer barnen direkt till den svarta lappen på väggen. Så lätt nöts kunskap in med lek.Bild: Britt-Mari Olsson
Efter flera års vilande ungdomsverksamhet blev det en riktig rivstart för föreningen. Ungdomar och barn ända ner till 5 års ålder slöt upp på den första lektionen och får ytterligare två tillfällen att testa innan de bestämmer sig för att gå med i IS Kullen. Orientering håller på att bli populärt.
– Det kan bero på att det numera ingår i idrottsundervisningen i skolan. Men jag tror också att extremsporter har bidragit till att väcka intresse för orientering, säger Eva Tullberg i IS Kullen.
Löpare som springer i gyttja, vadar i djupa diken och springer i berg samlar stor publik under extremlopp. Orientering behöver inte vara fullt så dramatiskt, i synnerhet inte på nybörjarnivå.
– För de små barnen är det mest på lek, ett roligt sätt att komma ut i naturen, säger Åsa Sjöblom, som är med och undervisar i knattegruppen.
Men karta och kompass, är det inte svårt?
– Vi börjar med att lära dem hur kartan är uppbyggd och vad de sju färgerna betyder, säger hon och vänder sig sedan till barnen och frågar vilken färg som markerar hagar och åkrar.
– Guuuuul, ropar de i kör och springer i full fart mot en gul lapp på ena husväggen.
Barnen har delats upp i grupper där de stora får springa och lära sig kartan i terräng, medan de små håller sig kvar på gårdsplanen under sin första lektion.
Föräldrarna tittar på medan barnen övar. De flesta är friluftsintresserade och några är orienterare själva och vill gärna att barnen ska lära sig.
– Det är en bra kunskap som man kan ha nytta av i vardagen. Och det är en sport som hela familjen kan utöva tillsammans oavsett vilken nivå man har uppnått, säger Sara Wallin.
IS Kullens satsning är främst inriktad på att ge barn och ungdomar verktyg att klara sig själva i skogen. Men förhoppningen är att väcka intresse för sporten. Än så länge bådar det gott.
– Det är kul att springa runt, tycker 5-årige Oliver Nilsson.
Frisk luft, rolig lek och massor av spring. IS Kullen har startat nybörjarorientering för barn och ungdomar.Bild: Britt-Mari Olsson
Oliver Nilsson, Leo Nilsson och Anna Wallin bekantar sig med kartan och försöker lista ut vad norr är för något.Bild: Britt-Mari Olsson
Kompassen visar åt vilket håll man är på väg. Oliver Nilsson, Leo Nilsson och Anna Wallin försöker begripa hur den ska användas.Bild: Britt-Mari Olsson
Första lektionen i orientering håller Malin Melén och Åsa Sjöblom på gårdsplanen mellan husväggarna. Igen risk att gå vilse.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen