Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Landskrona åttonde bäst i landet

Satsningen på att erbjuda samtliga kommuninvånare möjlighet att ansluta sig till fibernätet har gett resultat. Landskrona klättrar elva platser i årets bredbandsrankning.

Landskrona energis vd Johan Holmstedt är väldigt nöjd med placeringen på årets bredbandsrankning.Bild: Britt-Mari Olsson
Landskrona hamnar på åttonde plats bland Sveriges kommuner i årets bredbandsrankning. Det framgår av den senaste statistiken från Post- och telestyrelsen.
Under 2018 hade 90 procent av alla hushåll i Landskrona tillgång till bredband via fiber, vilket är en ökning med tio procentenheter jämfört med 2017.
Siffran är också högre än Sverige i helhet, där bara 81 procent av alla hushåll hade tillgång till fiberanslutning under 2018.
Om man dessutom räknar med de hushåll som ligger inom 50 meter från närmsta fiberanslutna fastighet är siffran för Landskrona 97 procent. Det enligt beräkningar som gjorts av Svenska stadsnätsföreningen.
– Vi är jättenöjda. 2015 tog vi ett strategiskt beslut om att alla hushåll och företag i Landskrona kommun skulle erbjudas möjlighet till fiberanslutning år 2018. Och det målet nådde vi, säger Johan Holmstedt, vd på Landskrona energi, och fortsätter:
– Nästa steg är att dra fiber till varje enskild lägenhet. Genom att skippa den gemensamma ”switchen” som ofta finns i flerfamiljshus kan vi säkra bredbandsleveransen och få en större kapacitet i varje bostad.
Under de närmsta tre åren kommer 5 000 lägenheter i Landskrona att få egen fiber.
För Svalöv ser fiberstatistiken betydligt sämre ut. Endast 63 procent av hushållen i kommunen hade tillgång till fiberanslutning under 2018. Det innebär att Svalöv hamnar på 185:e plats i årets bredbandsrankning.
Men i och med den planerade bredbandsutbyggnaden på Svalövs landsbygd räknar kommunen med att år 2020 kommer 95 procent av alla hushåll i Svalöv ha möjlighet att ansluta sig till fibernätet.
Läs också Efterlängtat fiberbygge drar igång
– I dagsläget har 80 procent av hushållen i kommunens tätorter anslutning, och 100 procent möjlighet att ansluta sig. Nu är det bara landsbygden som saknas, säger Robin Östlin, bredbandssamordnare i Svalövs kommun.
Gå till toppen