Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lars-Erik Petersson lämnar uppdrag i kommunstyrelsen

Centerpartisten Lars-Erik Petersson har valt att dra ner på sina politiska uppdrag. Han slutar som förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Nu måste Åstorps minoritetsstyre hitta en ersättare.

Lars-Erik Petersson (C).Bild: Hanna Pilhage Rahlén
Lars-Erik Petersson (C) är som förste vice ordförande i kommunstyrelsen en av de ledande politikerna i det nuvarande minoritetsstyret i Åstorp.
Det uppdraget väljer han nu att lämna. Han har också avsagt sig uppdragen som ledamot i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, valberedningen, krisledningsnämnden, Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och Åstorps näringslivsforum från och med sista mars.
Lars-Erik Petersson har valt att dra ner på sina kommunpolitiska uppdrag av privata skäl, enligt Hans-Ingvar Jönsson, ordförande i Centerpartiets Åstorpsavdelning.
Läs också Åstorps styre är klart – S och C tar makt i minoritet
Petersson kommer dock att sitta kvar som vice ordförande i styrelserna för de kommunala bolagen Kvidingebyggen, Björnekulla fastighetsbolag och Björnekulla it-bolag.
Läs också Hans-Ingvar Jönsson (C) slutar som vice ordförande i kommunstyrelsen
När en ny första vice ordförande till kommunstyrelsen ska utses får inte Centern, som annars väntat, besätta posten. Det beror på att det finns ett beslut om proportionella val till kommunstyrelsen sedan Sverigedemokraterna yrkade på detta.
– Man får inte nyvälja till kommunstyrelsen som man brukar. Hade det inte varit proportionella val hade det varit vår post. Kommunstyrelsens arbetsutskott berörs inte av beslutet om proportionella val och där har vi nominerat Annica Vink, säger Hans-Ingvar Jönsson och tillägger att uppdraget som förste vice ordförande tillfaller styrets valsamverkan.
– Då kommer Socialdemokraterna att ta över den posten.
Läs också SD begärde proportionellt val – förlorade oppositionsrådsposten i Åstorp
Lars-Erik Petersson toppade Centerns valsedel i senaste valet samt i valet 2014. I september 2017 tog han över uppdraget som kommunstyrelsens förste vice ordförande från partikollegan Hans-Ingvar Jönsson.
Tidningen har sökt Lars-Erik Petersson för en kommentar.
Texten har korrigerats med korrekt återgivning av namn.
Gå till toppen