Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

LP-skivor fick nytt liv i Landskrona

Arrangören kunde konstatera att det var ovanligt stor variation bland skivmässans besökare. Både kvinnor och män, gammal som ung, bläddrade ivrigt bland LP-skivor och singlar.

Söndagens skivmässa var Landskronabon Yvonne Anjerts första. ”Jag kom mest för att titta. Det är kul när man ser en skiva man känner igen”, säger hon och lyfter upp en Carola-LP ur en av utställaren Peter Gröns plastbackar.Bild: Britt-Mari Olsson
Sex Pistols, Queen, Rolling Stones och Carola. Söndagens skivmässa i Folkets hus i Landskrona bjöd på ett stort och varierat utbud av LP-skivor, singlar och cd-skivor.
– Det är drygt 25 år sedan det anordnades den här typen av mässa i Landskrona, säger arrangören Gert Nilsson.
Vanligtvis är det främst medelålders män som trängs kring backarna på skivmässor, men inte i Landskrona. Där fanns allt från inbitna samlare som har kvar skivorna de själva köpte på 60-talet till unga musikintresserade som nyligen upptäckt tjusningen med att lyssna på plattor.
– Jag började samla på skivor för nåt år sedan, så det är kul att nåt sånt här kommer till Landskrona, säger Kitty Zirnig Andersson från Teckomatorp.
Har du gjort några fynd?
– Ja, det tycker jag. Men det tar tid att gå igenom alla backar, så jag tänkte faktiskt köpa nåt att äta och sen kanske gå ett varv till, säger hon och packar ner sina LP-skivor i en kasse.
Kitty Zirnig Andersson från Teckomatorp fyllde på sin skivsamling.Bild: Britt-Mari Olsson
Att vinylskivor lockar allt fler unga tycker Gert Nilsson är bra.
– När cd-skivorna kom var det många som slängde bort sina gamla vinylskivor. Och nu när nästan all musik spelas via Spotify så är även cd-skivorna bortglömda. Därför är det riktigt kul att unga människor har börjat upptäcka vinylen. Det ger de gamla skivorna nytt liv, säger han.
Arrangören Gert Nilsson håller upp en originalsingel med Rolling Stones från 1965. ”Jag fick den av två gamla skolkamrater här i dag”, berättar han.Bild: Britt-Mari Olsson
En skivmässa likt den i Landskrona är ingenting man slänger ihop över en dag. Gert Nilsson berättar att det ligger väldigt mycket arbete och marknadsföring bakom.
– Vi har jobbat stenhårt för att få folk att komma hit. När jag först började fila med det här var det många som sa att det här aldrig skulle fungera i Landskrona. Så det känns väldigt bra att överbevisa dem, säger han och ler.
Stora salen i Folkets hus var som gjord för en skivmässa. Trots flera hundra besökare var det möjligt att leta skivor i lugn och ro.Bild: Britt-Mari Olsson
Betyder det att vi kommer att få se fler skivmässor i Landskrona i framtiden?
– Det tror jag absolut. Efter det här kommer jag att ta en diskussion med utställarna om de är intresserade av en repris nästa år, säger Gert Nilsson.
Kitty Zirnig Andersson vet att om man vill hitta de rätta skivorna så kan man inte jäkta sig igenom en mässa.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen