Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Perstorp vill gå med i NSVA

Kommunfullmäktige i Perstorp har ställt sig bakom beslutet att ansöka om att bli delägare i Nordvästra Skånes vatten och avlopp (NSVA).

Nu söker Skånes till befolkningsantalet minsta kommun samarbete med Helsingborg, Landskrona, Bjuv, Åstorp, Svalöv och Båstad när det gäller driften av vatten och avlopp.
Blir delägarskapet av innebär det att det mellankommunala bolaget tar hand om driften när det gäller vatten och avlopp. Förändringen kommer inte att innebära någon utförsäljning, säger kommunstyrelsens ordförande Torgny Lindau (PF).
– Vi behåller all va-infrastruktur och styr själva investeringstakt och taxor.
För två år sedan blev Perstorp och andra kommuner inom Familjen Helsingborg som stod utanför NSVA tillfrågade om man ville gå med. Sedan dess har kommunen utrett innebörden av ett delägarskap.
Men valet av tidpunkt för ansökan har också påverkats av att samhällsbyggnadschefen slutade sin tjänst efter de många turerna kring paviljongerna på torget i Perstorp.
När han lämnade förvaltningen försvann den kompetens som en kommun behöver ha för att uppfylla de lagstadgade kraven, säger Torgny Lindau.
– Det fungerade jättebra driftsteknikermässigt, men organisationen och den formella kunskapen saknades.
Lösningen för Perstorps kommun blev i det läget ett supportavtal med NSVA som löper till månadsskiftet mars-april. En förlängning till dess definitivt beslut om ansökan tas, vilket väntas ta ett halvår. De sex delägarkommunerna ska först få säga sitt.
– Nu går NSVA in och fortsätter att bistå med den lagstadgade kompetensen. Under den tiden kommer de också att gå in och ta hand om driften, säger Torgny Lindau.
När ansökan om delägarskap i NSVA togs upp i fullmäktige enades man också om att vänta med investeringar i lågvattenreservoar och byte av styrsystem som det redan beslutats om, tills det blir klart med den nya organisationen.
Gå till toppen