Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Skulden för liten, Sverige. Våga satsa.

Magdalena Andersson (S) kan behöva höja statsskulden.Bild: Christine Olsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Sverige börjar åter få skuldproblem – om än mer lätthanterliga än på 1990-talet. Statsskulden har krympt till den lägsta nivån på fyrtio år och fortsätter att minska.
Enligt Ekonomistyrningsverket sjunker skulden under 30 procent av BNP under 2021. Då måste regeringen, enligt det statsekonomiska regelverket, förklara för riksdagen varför det inte har spenderats mer.
I en intervju med affärstidningen Bloomberg lovar finansminister Magdalena Andersson (S) att tids nog försöka ge en sådan förklaring.
Men i stället för att fila på ett försvarstal hade hon gott kunnat tidigarelägga en del större investeringar. Enligt 73-punktsprogrammet – som S, MP, L och C har enats om – ska regeringen bland annat verka för nya stambanor för höghastighetståg samt en rejäl upprustning av den befintliga järnvägen.
Varför då inte öka statsskulden något så att de angelägna satsningarna kan komma igång lite snabbare? Konjunkturmässigt vore det lägligt. Nya OECD-siffror tyder på att konjunkturen mattas av framöver. Mot slutet av mandatperioden kan ekonomin behöva stimuleras och få sätt är då bättre än långsiktiga investeringar.
Fortsätter regeringen ändå att hålla krampaktigt hårt i pengarna blir dess största utmaning inte att förklara sig för riksdagen, utan snarare för väljarna inför valet 2022.
Gå till toppen