Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Våldet var hennes vardag – nu vill Kristina Loveby hjälpa andra kvinnor

Artisten Josefin Nilssons öde har berört många efter den uppmärksammade dokumentären om hennes liv. Kristina Loveby från Ängelholm känner igen berättelsen alltför väl. Nu föreläser hon utifrån sina egna erfarenheter om att bli utsatt för våld i hemmet.

Det tog många år innan Kristina Loveby vågade lämna mannen som misshandlade henne. "Jag var livrädd, för jag visste vad han var kapabel till", säger hon.Bild: Björn Lilja
– Jag trodde inte att jag var en sådan som föll handlöst. Men jag blev förälskad så fort jag såg honom, säger Kristina Loveby.
Hon beskriver honom som charmerande, mannen hon tidigt under 2000-talet träffade på en restaurang. Åtminstone till en början.
Men deras sex och ett halvt år långa förhållande skulle komma att präglas av fysisk och psykisk misshandel.
– Det var små, subtila saker i början. Jag tror inte att jag förstod de första tecknen. Som att han brusade upp över saker jag gjorde, hur jag diskade, städade, vad jag hade på mig.
Kristina Loveby minns första gången det övergick till fysiskt våld. Hur hon böjde sig ner för att knyta skorna hemma i hallen när hon plötsligt fälldes till golvet. Att hennes sambo knuffat henne med flit kunde hon inte förstå där och då.
– När jag verkligen insåg att "jag lever med en man som slår mig", då vågade jag inte lämna. Jag var livrädd, för jag visste vad han var kapabel till. Jag tänkte att han slår ihjäl mig och ingen kommer att förstå att det är han som gjort det.
Läs också Hon blev misshandlad och hotad av sin pojkvän: ”Nu är det en dag närmare tills han är ute”
När hon efter år av sparkar, slag, strupgrepp och hot, tog sig ur förhållandet var det efter att ambulanspersonal gjort en polisanmälan.
Fram tills dess hade Kristina Loveby gjort sitt bästa för att undanröja alla bevis och dölja vad som pågick innanför hemmets dörrar.
– Jag pratade inte med någon om det. Han sökte hjälp och gick ett behandlingsprogram, jag trodde att han skulle bli bättre. Samtidigt ville jag skydda oss som par. Jag var rädd att folk inte skulle vilja umgås med oss eller ta avstånd om de fick veta, och att bli helt isolerad med honom gjorde mig livrädd.
I dag föreläser Kristina Loveby om sina erfarenheter. Hon vill att fler ska få upp ögonen för våldsutsatta kvinnors situation.Bild: Björn Lilja
Kristina Loveby är uppväxt i Ängelholm. 2017 gav hon ut boken ”Kvinnofridsmyten – när skyddsnäten brister”. I dag föreläser hon om sina erfarenheter, driver ett rehabiliteringshem för kvinnor och barn och har startat föreningen Nya vingar som arbetar för att förebygga våld i nära relationer.
Den uppmärksammade SVT-dokumentären om artisten Josefin Nilssons öde och bortgång har satt ljus på frågan de senaste veckorna. Misshandeln Josefin Nilsson utsattes för av en uppburen skådespelare satte fysiska och psykiska spår under resten av hennes liv.
Läs också Dramaten agerar både ängsligt och ohederligt
Läs också Diskussionen om Josefin Nilssons död är på väg att spåra ur
– Jag blev jätteledsen över hennes öde, men i min värld är det vardag, tyvärr. Det är mycket vanligare än man tror, det finns ett stort mörkertal. Bland de kvinnor som lyckas ta sig loss är det många som blir så pass fysiskt sjuka att de inte kan fortsätta sitt arbetsliv, säger Kristina Loveby.
– I Josefins fall kunde mannen fortsätta sitt liv precis som vanligt, han satt inte ens i fängelse.
Kristina Lovebys förövare blev till slut dömd till tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning.
– Det fanns människor som sett mina blåmärken, som sett att han brusade upp och blev arg. Det fanns journaler från sjukhuset, berättar hon.
– Plötsligt fanns det en rättssal full av vittnen. Jag insåg att det var ganska många som faktiskt hade sett vad som pågick.
2007 kom boken "Kvinnofridsmyten – när skyddsnäten brister" ut. Skrivandet var till en början ett sätt för Kristina Loveby att skriva av sig. "Till sist insåg jag att jag hade ganska mycket material", säger hon.Bild: Björn Lilja
Kristina Loveby tycker att samhället måste bli bättre på att hjälpa kvinnor som utsätts för våld – såväl polis, rättsväsende, civilsamhälle och vården har ett ansvar.
Hon vill se skärpt lagstiftning och bättre kunskap och hur man förebygger våld i hemmet, hur man bäst bemöter offren och deras barn, och hjälper dem tillbaka till vardagen.
– En del säger: "Bara du lämnar så är det över." Men så enkelt är det inte.
Den 15 maj, klockan 18, föreläser Kristina Loveby på hotell Hus 57 i Ängelholm.
Gå till toppen