Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: FI borde synat Swedbank.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.Bild: Pontus Lundahl/TT
Ekobrottsmyndigheten kommer inte att inleda en förundersökning om penningtvätt i Swedbank. Överföringarna ligger så långt tillbaka i tiden att eventuella brott är preskriberade, meddelade myndigheten på måndagen.
Den som vill veta mer om Swedbanks baltiska äventyr får sätta sitt hopp till Finansinspektionen, FI. Efter SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjanden i februari lovade generaldirektören Erik Thedéen att i samarbete med sina estniska kolleger "noga undersöka fakta för att kunna göra en omfattande och djupgående analys".
Lite grann som att låsa stalldörren när hästarna redan rymt.
Det är Finansinspektionens uppgift att se till att bankerna gör vad de kan för att motverka penningtvätt. Swedbank är en av nio aktörer på finansmarknaden som enligt Riksgälden bedöms vara systemkritisk: för stor för att få falla. Att se till så att dessa systemkritiska banker sköter sig klanderfritt borde vara av särskilt stort intresse för FI. Hittills är intrycket knappast att så varit fallet.
Chefen för verksamhetsområdet bank inom myndigheten, Martin Noréus, medgav också (SvD 25/2) att FI borde ha haft ett tätare samarbete med baltiska myndigheter när det gäller penningtvätt:
"Det är en viktig lärdom för oss."
Trots allt ett fall framåt. Så sent som i december tillbakavisade FI kritik mot inspektionens tillsyn vad gäller penningtvätt. "Vi ingriper när bristerna är allvarliga", försäkrade FI.
När det gäller Swedbank tycks i alla fall en och annan varningsklocka ha plingat till på inspektionen. I höstas diskuterade FI:s tillsynskommitté om inte inspektionen borde syna Swedbank och de svenska storbankernas verksamhet i Baltikum i sömmarna. Men så blev det inte.
FI får väl skicka en blomma till Uppdrag Gransknings redaktion och tacka för att den inspekterade Swedbank. På sitt speciella sätt.
Gå till toppen