Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frikänns från våldtäkt trots erkännande

En ung man från Landskrona frikänns från både våldtäkt och oaktsam våldtäkt av Lunds tingsrätt.

Lunds tingsrätt friar den unge Landskronabon från misstankar om att ha våldtagit sin före detta flickvän.Bild: Lars Brundin
Mannen åtalades för att ha förgripit sig på sin före detta flickvän. Händelsen ska ha skett en kväll i augusti 2018.
Enligt kvinnan ska mannen ha börjat smeka kvinnan som inte ville. Kvinnan ska ha slagit bort hans hand, sagt nej och vänt sig från mannen. Enligt åtalet ska mannen då ha gripit tag om kvinnans handleder och vänt henne så att hon hamnade på rygg. Därefter ska de ha haft sex.
Enligt kvinnan ska hon ha legat stilla och inte sagt någonting under samlaget.
Mannen erkänner att han hade sex med kvinnan, men uppfattade det som att hon gillade det han gjorde. Han har inget minne av att hon ska ha slagit bort hans hand eller att hon ska ha sagt nej.
Några dagar efter händelsen berättade mannen att han hade varit otrogen mot kvinnan och förhållandet tog slut.
Kvinnan ska senare ha berättat om otroheten för tre personer, men inte nämnt våldtäkten förrän vid ett senare tillfälle.
I en skriftlig konversation skriver kvinnan att han har våldtagit henne. Mannen ber då om ursäkt. När kvinnan vill veta exakt vad han är ledsen för svarar han ”Att jag våldtog dig och var otrogen”.
Tingsrätten ifrågasätter bland annat kvinnans trovärdighet då hon först någon dag efter den avslöjade otroheten tar upp våldtäkten med sina bekanta. Det har också framkommit av vittnesmålen att kvinnan uppträdde normalt efter det påstådda övergreppet och att pojkvännen under den tiden också var hembjuden till henne.
Tingsrätten ifrågasätter även det skriftliga erkännandet. Enligt domen framgår det att kvinnan har pressat mannen att erkänna.
Tingsrätten bedömer därför att bevisningen inte har den styrka som krävs för en fällande dom. Mannen frias därför från våldtäkt.
Tingsrätten menar också att även om det var så att kvinnan faktiskt inte ville ha sex, men inte visade det utåt, så är det inte bevisat att mannen insåg detta. Mannen frias därför även från oaktsam våldtäkt.
Gå till toppen