Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Petter Larsson: Här föds en rörelse

Ny tysk studie visar att klimatstrejken politiserade de unga kvinnorna.

Hundratals skolelever deltog i klimatdemonstrationen i Hongkong den 15 mars.Bild: Kin Cheung
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Vår tids unga, välutbildade kvinnor i storstäder är förmodligen världshistoriens mest progressiva grupp. I snart sagt varje undersökning jag läst från olika länder och kring olika frågor det senaste decenniet utmärker de sig. De är antirasister, de är jämlikhetskämpar, de är hbtq-vänliga, de står för jämställdhet och miljökamp och de står oftast till vänster.
Den 15 mars erövrade de gatorna igen under de globala Fridays for future-protesterna. Forskarteam från flera europeiska länder var på plats och stack enkäter i händerna på dem: Vilka är ni, vad vill ni?
Resultat från den tyska undersökningen finns redan offentliggjort, och visar att det åter var de usual suspects som var i farten. 58 procent av demonstranterna i Bremen och Berlin var kvinnor. Det kan jämföras med de högerradikala Pegidaprotesterna där andelen var 18 procent. Medelåldern var 26 år, men det är lite missvisande, eftersom hela 53 procent var under 20 år. 70 procent definierar sig själva som medelklass. Barn till inrikes födda och välutbildade är överrepresenterade. Nästan åtta av tio kallar sig vänster. De är dessutom optimister: 85-90 procent tror att klimatförändringarna kan stoppas.
För att hårdra: på punkt efter punkt är de den svartsynta, mansdominerade, medelålders och lågutbildade högerradikalismens motsats. Men allra viktigast är kanske att för ungefär var tredje deltagare var detta den första demonstration de gått i.
Åsikterna hade de innan. Nu blev de politiserade. Så föds en rörelse.
Gå till toppen