Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Jag kan inte lita på att tåget är i tid och måste alltid gå upp extra tidigt

Det senaste året har det blivit en katastrof. Inte nog med att tågen ofta är försenade, så har jag fått uppleva att all tågtrafik ställs in på sträckan Malmö/Helsingborg. Det skriver Liv Johansson.
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Jag är en tjej som är 17 år. Jag går andra året på gymnasiet i Lund som ligger 8 mil från där jag bor. Eftersom jag inte är tillräckligt gammal för att ta körkort och inte har någon närstående som ska åt samma håll måste jag ta kollektivtrafiken och även förlita mig på att den går som den ska, men tyvärr är det inte rimligt i dagsläget. Skånetrafiken är ett skämt.
Som sagt går jag i skolan 8 mil från där jag bor. Det ger mig en tågresa med ett byte från Pågatåg till antingen ett annat Pågatåg eller ett Öresundståg, hela resan brukar ta 1-1,5 timme. På grund av så många förseningar det senaste året så har jag valt att gå upp en halvtimme tidigare för att jag inte längre vågar ta det tåget jag tog innan. Min tid för det tågbytet ska egentligen vara 9 minuter, men jag upplevde att jag fick springa till tåget nästan varannan dag, och då var det hårfint att jag hann med det. Ibland kom mitt tåg in efter att det andra tåget redan gått. Och detta är bara morgnarna.
Eftermiddagarna är de som jag uppfattat som de värsta, och det senaste året har det blivit en katastrof. Inte nog med att tågen ofta är försenade, så har jag fått uppleva nästan 1 gång varje/varannan månad att all tågtrafik ställs in på sträckan Malmö/Helsingborg som är den längsta sträckan jag tar med tåg. Detta gör att för mig som inte har någon möjlighet till bil eller någon närstående som ska åt samma håll att jag alltså måste åka buss i mer än tre timmar för att komma hem. Detta med tre bussbyten som även de ska klaffa såklart.
Jag anser att teoretiskt sett, om det hade varit på en vanlig arbetsplats, där resenärer hade varit chefer och Skånetrafiken hade varit de anställda, hade man verkligen låtit dem få jobba kvar då? En anställd som inte håller tider och verkligen inte håller det dem lovar, så att man tappar tilliten till dem, låter det inte som någon som borde fått sparken för länge sedan? Tyvärr ser inte samhället ut så, men jag kan säga att jag är trött på deras “försök” att hålla tider och allt deras nonsens. Jag som resenär borde kunna känna tillit och inte behöva kolla mina tåg mer än 30 minuter innan dem går för att se hur det ser ut med förseningar, så att jag kan försöka tänka ut en plan B. För just nu anser jag att Skånetrafiken är ett sånt skämt…

Liv Johansson

Liv Johansson är 17 år och bor i Påarp. Hon läser det estetiska programmet, Inredning och design på Drottning Blankas gymnasieskola i Lund.
Gå till toppen