Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om public service, klimat och klyftor.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Public service, SD och Avellan
Såvitt jag kan påminna mig har Heidi Avellan aldrig tidigare ifrågasatt public services oberoende. Nu kommenterar hon (30/3) en dokumentär om SD:s gruppledare Mattias Karlsson.
Efter att i åratal ha tjänat som megafon åt eliten och etablissemanget har public service ägnat nittio minuter åt honom. Detta illiberala tilltag föll inte i god jord hos tidningens politiska chefredaktör; propaganda, mys och utan kniviga frågor var omdömet. SD har, till skillnad från det liberala Sverige, inte haft tillgång till klippkorten till public service. Journalistkåren på den försåtligt och förment opartiska public service, numera finansierat via skattsedeln, har inte dolt sina sympatier eller antipatier, ända tills nu utan protester från Avellan.
Medborgare och väljare, som föraktfullt utpekas som lågutbildade, boende på landsbygden långt från den urbana eliten i kustnära städer, arbetare, pensionärer, betraktas indirekt av Avellan som demokratins dödgrävare. Knappast några bra argument för att sälja in den liberala idén.
Att få stå oemotsagd är långt ifrån enbart en förmån för Karlsson.
Staffan Rosenqvist
Miljö och klimat hör ihop
"Det kan till och med vara så att vi måste förstöra miljön för att rädda klimatet", skriver Ida Alterå (18/3) och försöker separera begreppen klimat och miljö:
Hon ger två exempel: det första att ekologiskt jordbruk är sämre för klimatet, eftersom det kräver mer mark, det andra att köttproduktion är bra eftersom kodynga är naturlig gödsel. Det första argumentet förmodar att jordbruket ska fortsätta producera på samma sätt som tidigare. Det andra generaliserar att all köttproduktion är likvärdig. Bägge argumenten är förenklade och därmed felaktiga.
Att miljö och klimat ska debatteras separat är en form av förnekelse. Människan är orsak till förstörelsen och endast människan kan förändra sitt förhållande till naturen. Utan insekter är ekonomisk utveckling irrelevant. Utan vatten upphör individens frihet. Att lära ut isolerade teorier som förespråkar att klimatåtgärder inte behöver vara bra för miljön är oansvarigt eftersom det skapar belägg för klimatförnekare.
Maria Holvoe Gouras
Fokus från block till sak
Om varken politiker eller journalister fokuserar på det som skapar ett välmående samhälle är det svårt att se hur identitetspolitik och populism ska kunna hållas tillbaka. Sverige är det land i OECD där inkomstklyftorna ökat mest de senaste 20 åren. Ledaren (16/3) beskriver hur blockpolitiken kan formas framöver. Maktspelet kring regeringsbildningen har varit i fokus före valet och under regeringsbildningen. Det är nu dags att lämna det abstrakta maktspelet och fokusera på de initiativ som kan bidra till ett välmående samhälle. Huvudfokus på abstrakt maktspel och terrorhandlingar leder inte till ett solidariskt och jämlikt samhälle. Minskad jämlikhet leder till minskat förtroende för samhällsfunktioner, ökad korruption, ökad brottslighet samt framväxt av populistiska partier.
Utifrån dessa insikter är det alarmerande att klyftorna växer i Sverige.
Enligt Kvartal (11/3) har personer med en ”låg ekonomisk standard” sexfaldigats i Sverige sedan 90-talet. De som får sjuk- och arbetslöshetsersättning har sett sina inkomster minska med 800 respektive 1800 kr per månad från 2003 till 2018, justerat för inflation och ränteeffekt. Under samma period har reallöneutvecklingen varit positiv och bostäder har stigit i värde medan räntan varit låg.
När våra politiker inte lyckas tänka utifrån samhällets bästa på grund av interna och externa maktstrider är journalistikens roll viktig. Det som fokuserar på terror, blockpolitik och bostadspriser må ge flest klick, men skapar inte opinion för ett välmående Sverige.
Jacob Ahrnstein
Gå till toppen