Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Petter Larsson: Med fötterna i M och huvudet i SD

Alice Teodorescus nya jobb blir att jämka samman ett nationalkonservativt block.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson presenterar Alice Teodorescu och Christofer Fjellner som ska leda arbetet med partiets nya idéprogram.Bild: Henrik Montgomery/TT
Göteborgarna kan andas ut. Riket får hålla andan.
Alice Teodorescu har lämnat landets framsida och blir nu sekreterare för Moderaternas nya idéprogram.
När hon tillträdde som politisk redaktör på Göteborgs-Posten 2015 började den tidigare urtråkiga och eftertänksamma socialliberala ledarsidan plötsligt pumpa ut invandringsalarmism, man blåste till strid mot utländska tiggare och rasade mot det politiskt korrekta etablissemang som påstods ha beröringsskräck med flyktingfrågan. Det var en kulturrevolution från höger. Locket skulle blåsas av och den invandringsfientliga opinionen kanaliseras. Tidningen fyllde spalterna med högerradikala signalord och samlade ett hov av mer eller mindre dito krönikörer.
De gamla ledarskribenterna hoppade strömhopp, och många Göteborgsliberaler satte nog räkmackan i halsen.
Men Teodorescu var onekligen i takt med sin tid. Receptet, hämtat från högerradikala sajter, gav fin utdelning. För första gången på årtionden blev GP en sida alla måste läsa och Teodorescu blev en kär gäst i tv-soffor och debattprogram.
Tillsammans med Expressen, Dagens Industri och Svenska Dagbladet beredde man den mentala marken för ett framtida samarbete med SD – en linje tidningen öppet förespråkar.
Att M nu lyfter Teodorescu till en viktig partipost kan bara tolkas som tecken på att man vill sy ihop ett nationalkonservativt block före valet. För vem passar då bättre än någon som står med fötterna i M och huvudet i SD?
Gå till toppen