Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinna får miljonbelopp efter elchocker

Apparat för elchockbehandling, ECT (Electroconvulsive treatment). Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
En kvinna får skadestånd på drygt två miljoner kronor för utebliven inkomst, samt livränta tills hon fyller 65, på grund av men som hon fått av behandling på en psykiatrisk klinik, rapporterar Psykologtidningen. Skadeståndet ska betalas av det berörda landstinget, enligt en dom i tingsrätten.
Behandlingen skedde för nio år sedan och innefattade elva elchockbehandlingar, så kallade ECT-behandlingar. Kvinnan utsattes också för sexuella övergrepp av en vårdare. Till följd av behandlingarna och övergreppen drabbades kvinnan av minnesstörningar och posttraumatiskt stressyndrom.
Landstinget har medgett att ECT-behandlingarna skedde genom fel och försummelse. Kvinnan lider fortfarande av minnesstörningar och kan inte arbeta.
Det är känt sedan tidigare att patienter kan lida av långvariga minnesstörningar efter ETC-behandlingar, men att man beviljas skadestånd är ovanligt.
– Jag har i alla fall inte hittat något liknande fall, säger kvinnans advokat Ulf Jacobson till Psykologtidningen.
Gå till toppen