Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Säkerhet måste få kosta.

Statsminister Stefan Löfven (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) besöker övningen Aurora 17.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Natos dörr står på vid gavel för Sverige. "Sverige och Finland är strålande och hyggliga och fantastiska grannar och partners till Nato. Vi sätter väldigt stort värde på samarbetet", säger generalsekreteraren Jens Stoltenberg i en TT-intervju inför försvarsalliansens 70-årsdag på torsdagen.
De översvallande orden är säkert ärligt menade. Men garantier för militär hjälp vid ett angrepp finns inte. Det löftet gäller bara medlemmar. Även om en del politiker önsketänker att USA och Nato av egenintresse nog skulle undsätta om kriget kommer.
Önsketänkandet märks när försvarets ekonomi kommer på tal. Sedan början av 80-talet har anslagen oavbrutet dalat från motsvarande drygt 3 procent av BNP till 1 procent. Trots det senaste decenniets försämrade säkerhetspolitiska läge.
Försvarsberedningen, vars slutrapport väntas i maj, var tänkt att vända utvecklingen. Anslagen skulle upp mot 1,5 procent fram till 2025.
Och den tänkte räddaren i nöden trycker på. USA har samma förväntningar på Sverige som på medlemmarna i Nato – försvarsförmågan måste öka. Det fick politikerna i försvarsberedningen klart för sig när de nyligen besökte Washington, uppger Svenska Dagbladet (27/3).
Fast lyssnar regeringen på det örat?
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) manade för några veckor sedan beredningen att hålla sig inom "de ekonomiska ramarna" – oklart vilka. En signal om att de där 1,5 procenten nog inte ska tas för givna.
När finansminister Magdalena Andersson (S) i måndags presenterade finansdepartementets senaste ekonomiska prognos och pratade budget nämnde hon inget om försvarsanslagen. Kanhända en fingervisning om hur prioriteringarna ser ut. Fortfarande.
Den yttre säkerheten är en av statens grundläggande uppgifter. Det går inte att komma runt. Det måste få kosta. I eller utanför Nato.
Gå till toppen