Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

IS-beslut och tiggeriförbud klubbat i Staffanstorp

Under onsdagskvällen gick två omtvistade förslag igenom i kommunfullmäktige: tiggeriförbud samt att neka IS-återvändare kommunalt stöd.

Efter en hel del debatt klubbades både IS-beslutet och tiggeriförbudet under onsdagens kommunfullmäktige.Bild: Astrid Adelgren
För några veckor sedan kom nyheten att Staffanstorps politiska styre vill att eventuella IS-återvändare, ska nekas försörjningsstöd och annan hjälp från kommunen. Sedan dess har frågan fått stor nationell uppmärksamhet och väckt många reaktioner.
Läs också M-ledaren: Lagen gäller även i Staffanstorp
Flertalet jurister har sagt att förslaget inte är förenligt med lagen.
Även fackförbundet SSR är kritiska, eftersom man menar att det kommer att innebära att socialsekreterare kommer att hamna i en ”rävsax”, om de tvingas fatta beslut som är lagstridiga.
På onsdagskvällen klubbades ändå förslaget, som innebär att direktiv ska tas fram som förhindrar att IS-sympatisörer – eller andra personer som varit involverade i terrorism – får någon form av hjälp från Staffanstorps kommun.
Petra Bergquist (S) var en av dem som menade att förslaget är lagstridigt.Bild: Astrid Adelgren
Flera av oppositionspartierna markerade under mötet att de tycker att brotten som IS gjort sig skyldiga till är ”avskyvärda”. Men var emot beslutet eftersom man menar att det strider mot flera lagar.
– Det finns ingen särskilt lagstiftning i Staffanstorp. Vi kan inte och ska inte stifta egna lagar hur illa vi än tycker om de brott som har begåtts, sa Petra Bergquist (S).
Margit Persson Békássy (SD) menade samtidigt att rådande lagstiftning behöver ifrågasättas.
– Som politiker har vi ett ansvar att pröva lagens gränser.
"Som politiker har vi ett ansvar att pröva lagens gränser", sa Margit Persson Békássy (SD).Bild: Astrid Adelgren
Centerpartiet yrkade istället på ett större samarbete mellan kommunen och rättsväsendet. Förslaget gick ut på att den person på kommunen som får kännedom om en terrorsympatisör, ska kontakta polisen eller andra ”rättsvårdande myndigheter” om saken på en gång. Något som partiet fick med sig alla övriga oppositionspartier på förutom KD.
Men eftersom M och SD har egen majoritet i Staffanstorp, klubbades det ursprungliga förslaget ändå igenom efter omröstning.
Ytterligare ett omstritt förslag klubbades på onsdagens sammanträde: att införa ett lokalt tiggeriförbud på vissa platser i Staffanstorps kommun. Ärendet var uppe redan förra månaden i kommunfullmäktige. Men oppositionen lyckades då skjuta upp beslutet genom en så kallad minoritetsåterremiss. Detta med motiveringen att det först behövde utredas om tiggeri är ett ordningsproblem i kommunen, samt hur de lokala handlarna upplever det hela.
Läs också Beslut om tiggeriförbud i Staffanstorp skjuts upp
Men någon utredning om detta gjordes sedan inte.
Kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M) har tidigare framhållit att uppgifterna saknar betydelse för om ett förbud ska införas.
Frånvaron av en utredning kritiserades av flera av de andra partierna.
– Det är mycket allvarligt, det skadar våra förutsättningar att ta bra beslut i kommunen, sa Magnus Lunderquist (KD).
Också i frågan om tiggeriförbud blev det en omröstning, som slutade med att den politiska majoriteten fick sin vilja igenom.
Innan förbudet kan träda i kraft ska det först godkännas av länsstyrelsen i Skåne.
Gå till toppen