Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staden har fått loss 250 miljoner – hälften satsas på mässan H22

En kvarts miljard kronor – så mycket vill en politisk majoritet i Helsingborg satsa på en stadsmässa 2022 och på att förbättra exempelvis äldreomsorgen.

Sea U-området, som nu växer fram, finns i centrum när stadsmässan H22 arrangeras.Bild: Björn Lilja
Det var satsningar värda en kvarts miljard kronor som på onsdagen presenterades av den borgerliga alliansen och Socialdemokraterna i Helsingborg.
Peter Danielsson (M), ordförande i kommunstyrelsen, förklarar att staden har att hantera ett växande antal barn och äldre i Helsingborg framöver. Något som ökar behovet av skola, omsorg med mera. Men skatteintäkterna från den jämförelsevis mindre gruppen arbetsföra invånare matchar inte detta. I stället för satsningar måste det sparas på flera områden.
– Hur gör vi för att tänka nytt och annorlunda för att få ut bättre effekt av de pengar vi har? säger Peter Danielsson retoriskt.
Här kommer de 250 miljonerna in i bilden. Dessa tas genom aktieutdelning från stadens hamnbolag. Enligt Peter Danielsson rör det sig om vinster som bolaget gjort under många års tid och som – eftersom investeringar finansieras genom lån – kunnat läggas på hög.
Av summan vill den politiska majoriteten ge 132 miljoner kronor till stadens nämnder och förvaltningar. Pengarna ska under åren 2020-2022 användas till valfria utvecklingsprojekt för att förbättra och effektivisera verksamheterna. Vad för slags projekt är inte klart, men det kan till exempel handla om att testa nya arbetssätt och hjälpmedel inom äldreomsorgen.
Jan Björklund (S), kommunalråd, talar om gigantiska utmaningar framöver:
– Vi måste utveckla moderna arbetssätt för att rusta välfärden. För det är samtidigt så att invånarnas krav på service ökar.
Vore det inte bättre att lägga pengarna på exempelvis fler lärare och vårdpersonal?
– De här pengarna finns bara en gång, så de kan inte användas till den årliga driften, svarar Peter Danielsson.
Peter Danielsson (M) och Jan Björklund (S) ser satsningarna som nödvändiga för att trygga invånarnas välfärd.Bild: Helsingborgs stad
Resterande 118 miljoner kronor går till stadsmässan H22, enligt samma förslag. Denna ska äga rum under 30-35 dagar år 2022.
Ambitionen är att lyfta fram befintliga projekt i Helsingborg inom välfärds- och stadsutveckling. Särskilt fokus ligger på Oceanhamnen, SeaU och omvandlingen av Drottninghög. Tanken är också att skapa nya innovationer tillsammans med näringsliv, organisationer och föreningsliv.
– Vi vill öppna för att i stort sett hela världens aktörer kommer hit, säger Peter Danielsson.
Soraya Axelsson, projektchef för H22, utlovar arrangemang runtom i staden. Hon hoppas på en folkfest likt de tidigare stadsmässorna 1955 och 1999.
– 1955 var det många som såg sitt första fyrverkeri. Vad är det man ser för första gången 2022? Självklart tänker vi i de banorna. Det ska vara både roliga saker att ta del av och vara med i.
Gå till toppen