Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han har byggt ett av Europas största riskkapitalbolag inom life science

Med bas i Köpenhamn har svensken Peter Benson lite i skymundan byggt upp ett av Europas största riskkapitalbolag inom life science. Men trots att bolaget ligger bakom flera svenska succéer i sektorn så har han ännu inte lyckats locka svenska investerare till sina fonder.

Peter Benson.Bild: Pontus Herin
Med nära fem miljarder kronor under förvaltning har Sunstone Life Science seglat upp som ett av Europas ledande riskkapitalbolag inom life science. En av grundarna är svensken Peter Benson från Båstad. Men fonden förvaltas i Köpenhamn vilket förklarar varför bolaget är relativt okänt i Sverige, trots att det ligger bakom flera stora succéer. 18 bolag i portföljen har sålts eller noterats och Sunstone är idag delägare i sex noterade bolag på Stockholmsbörsen. Det senaste tillskottet kom härom veckan då Malmöbolaget Ascelia noterades på Stockholmsbörsen. Ifjol låg riskkapitalbolaget bakom den största affären i sektorn i Europa när Prexton (Parkinson-medicin) såldes till danska Lundbeck för över åtta miljarder kronor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen