Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny lag vill få bort våld från sociala medier

En ny australisk lag syftar till att få sociala medier-företag att snabbt ta bort våldsamt innehåll från sina plattformar. Arkivbild.Bild: AP/TT
Sociala medier-företag kan tvingas böta upp till 10 procent av sin omsättning och chefer kan sättas i fängelse i upp till tre år om våldsamt innehåll inte tas bort från plattformarna tillräckligt snabbt, enligt en ny australisk lag.
Företagen måste även informera polisen om innehållet inom ”rimlig” tid.
– Det är viktigt att vi klargör för sociala medier-företag att vi väntar oss att deras uppförande ändras, säger Mitch Fifield, kommunikations- och kulturminister.
Lagen kommer som en följd av attacken mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland i mitten av mars, där 50 människor dödades.
Gärningsmannen livesände sitt dåd på Facebook och det delades i över en timme innan det togs bort. Australiens premiärminister Scott Morrison anser att det var alldeles för lång tid.
Facebook meddelade förra veckan att företaget utreder begränsningar kring vilka som kan använda företagets strömningstjänster.
Gå till toppen