Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Petter Larsson: Olika inför lagen

Domstolarna är inte opåverkade av demoniseringen av unga invandrare, visar ny studie.

Fördomar kan spilla in i domstolarna visar studien "Ett dömande eller ett fördömande rättsväsende? - En fråga om integration", av jurdikforskaren Katrin Lainpelto.Bild: Henrik Montgomery/TT
En kille heter Erik och talar felfri svenska. En annan heter Mudhafar och bryter. Men de bägge 16-åringarna säger exakt samma saker när de förhörs som misstänkta för sexuellt ofredande av en ännu yngre flicka.
När svenska nämndemän bedömer om de är tillförlitliga, sammanhängande och detaljrika och när de får frågan om de skulle döma dem som skyldiga, då utfaller allt på punkt efter punkt till Eriks fördel.
I slutändan skulle 28 procent av nämndemännen ha fällt Erik, medan 58 procent skulle ha fällt Mudhafar.
Det är resultatet av ett experiment som juridikforskaren Katrin Lainpelto presenterade i veckan.
Någon som är förvånad?
Till saken hör att den offentliga debatten i Sverige då studien utfördes hösten 2017 hade kantrat fullständigt efter övergreppen i Köln och på svenska musikfestivaler. De idéer om att utrikesföddas väl belagda överrepresentation vid sexualbrott kan förklaras med kulturella faktorer, som tidigare mest florerat inom extremhögern, hade brutit igenom i både politik och medier.
Man kan naturligtvis tänka sig att den demonisering vi då såg av framförallt unga män med bakgrund i Mellanöstern och Afghanistan påverkade nämndemännens omdöme. Det är i alla fall tesen i studien.
Den stärks i viss mån när Lainpelto lämnar det fiktiva experimentet och istället studerar samtliga verkliga domar för sexuellt ofredande med unga åtalade under tre olika år, 2013, 2015 och 2017.
Bara 2017 fann hon ett samband mellan bakgrund och domslut. Är det åter den offentliga debatten som spökar?
Mycket möjligt. När Lainpelto benar i det, visar det sig bland annat att svenska ungdomar bara åtalas när det finns klara bevis, medan ungdomar med utländsk bakgrund både åtalas och fälls på svagare grunder.
Här är hon något viktigt på spåren.
Demoniseringen efter Köln kan visserligen inte förklara den överrepresentation som ju har konstaterats massor av gånger under årtiondena. Men studien pekar ändå på att fördomar tenderar att spilla in i rättsväsendet, med resultatet att vi är långt ifrån lika inför lagen.
Gå till toppen