Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så jobbar Ängelholms kommun med att förebygga hot mot politiker

Ängelholms arbete för att ge folkvalda kommunpolitiker en trygg och säker arbetsplats har fått uppmärksamhet. I veckan fick Ängelholm en utmärkelse i ämnet av Sveriges kommuner och landsting.

Under SKL:s demokratidag mottog säkerhetschef Jan Klauser och kommundirektör Lilian Eriksson, tillsammans med företrädare för Uppsala kommun, utmärkelsen av Peter Örn, ordförande i regeringens demokratikommitté.Bild: Martin Lidhamn, SKL
Under Sveriges kommuner och landstings, SKL, demokratidag den 3 april fick Ängelholm och Uppsala ta emot utmärkelser för sina arbeten kring hot, hat och våld mot förtroendevalda.
Kommunerna hade valts ut bland alla Sveriges kommuner av en enhällig kommitté.
– Det känns riktigt roligt, konstaterar Jan Klauser, säkerhetschef i Ängelholms kommun.
Sedan 2014 arbetar Ängelholm aktivt med säkerheten för förtroendevalda politiker. Bland annat arbetar kommunens säkerhetsenhet även med politikerna, vilket inte ses så ofta i andra kommuner.
– En kommun leds av politiker, därför anser vi att det är självklart att de ska ha lika rätt till trygghet som våra tjänstemän.
Trakasserier mot politiker är ovanligt i Ängelholm, men det förekommer, enligt Jan Klauser, säkerhetschef.Bild: Patricia Ståhl
Säkerhetsenheten finns bland annat på plats under nämndernas och kommunfullmäktiges sammanträden. Syftet är att skapa trygghet och att politikerna ska känna att de kan fatta beslut i en trygg och säker miljö.
– Det handlar om att förebygga hot och trakasserier, men också om den fysiska säkerheten som att ha koll på utrymningsvägar och att lokalerna används på rätt sätt.
Man arbetar också med att förebygga hot, hat och trakasserier utifrån, och hur man ska hantera sådana händelser.
– Att vara politiker är att ha en väldigt utsatt roll. Ibland måste de fatta beslut som det inte är säkert att alla tycker om det, säger Jan Klauser.
Är det vanligt med trakasserier och hat mot Ängelholms förtroendevalda politiker?
– Jag skulle inte säga att det är vanligt, men det händer ett par gånger per år. Och när det händer är det viktigt att vi vet hur vi ska hantera det, och att det finns ett bra samarbete och förtroende mellan partierna och kommunen.
Vad betyder den här utmärkelsen för Ängelholm?
– Det är en rejäl fjäder i hatten som visar att vi har ett gott arbetsklimat och att vi tar frågan om trygghet och säkerhet på allvar. Våra politiker är framröstade av medborgarna och då ska de också få utföra sina uppdrag i en trygg miljö.
Fakta

SKL:s motivering

”Ängelholms kommun har byggt en systematik kring sitt arbete med att förebygga och omhänderta hot, hat och våld mot förtroendevalda. De har ett systemstöd i sitt arbete där händelser och åtgärder rapporteras. De har också byggt ett nära arbete med de politiska partierna i kommunfullmäktige, så att roller och ansvar kan tydliggöras.”

Gå till toppen