Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Tack, Leif Östling och alla ni andra skattebetalare, för en fantastisk vård

Hjärtoperationer är ett exempel på vad man kan få för skattepengarna, skriver Pär Bierlein.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
”Vad fan får jag för pengarna?”, frågade sig tidigare ordföranden för Svenskt Näringsliv Leif Östling för ett tag sedan, avseende hans stora skatteinbetalningar. Jag skulle vilja försöka berätta för honom vad han, bland annat, får för pengarna.
Själv är jag en 39 år gammal tvåbarnspappa som arbetar som utvecklingsingenjör på Tetra Pak. Dagarna före julen 2018 började jag känna ett visst obehag i bröstet och en aning trötthet. Turligt nog har jag alltid varit frisk och var i övrigt i bra fysisk form och tänkte inte så mycket på de vaga symptomen.
På kvällen den 27:e december blev jag dock hastigt sämre med yrsel, svaghet och allmän sjukdomskänsla. När dessa symptom inte gick över kontaktade jag sjukvården. Efter några undersökningar konstaterades det att min ena hjärtklaff läckte och att den behövde bytas inom kort.
Chockad över denna plötsliga omvälvelse av mitt liv hamnade jag så på hjärtintensiven. Fantastisk personal och trevliga medpatienter gjorde vistelsen så trevlig som man kan tänka sig en sådan vistelse. Efter en dryg veckas tid med förberedande undersökningar blev jag opererad och fick en mekanisk hjärtklaff som jag ska ha resten av mitt liv. Utan denna operation hade jag inte levt länge till.
Här kommer Leif Östling och hans pengar in igen. En operation av den typ som jag genomgick kostade i snitt 192 703 dollar i USA (American Heart Association, 2017. Heart disease and stroke statistics-2017 update, p505), det vill säga ca 1,8 miljoner kronor. Det är sannolikt att kostnaden är lägre i Sverige, eftersom vår sjukvård är avsevärt effektivare, men det är ändå med största sannolikhet en ansenlig kostnad.
Denna kostnad har jag inte behövt betala själv, utan det gör alla ni skattebetalare som arbetat medan jag legat på sjukhus. Själva rehabiliteringen efter ett sådant här ingrepp är cirka tre månader lång. Under denna tid får jag ersättning från försäkringskassan och behöver därmed inte oroa mig för hur familjen ska klara sig ekonomiskt.
Att få ett besked om att man är allvarligt sjuk är inte enkelt och det påverkar hela ens omgivning. Att i detta läge åtminstone få slippa bekymra sig om hur man ska finansiera behandlingen, kanske leta efter det ekonomiskt mest fördelaktiga behandlingsalternativet och fundera på hur man ska klara sig ekonomiska under rehabiliteringstiden, är en stor frihet som med all säkerhet bidrar till ett bättre vårdresultat. För detta säger jag tack Leif Östling (och alla andra skattebetalare)!
Jag vill också passa på att rikta ett stort varmt tack till all personal på akuten i Lund, HIA, avdelningen för hjärttransplantation och avancerad svikt, Thoraxkirurgen, THIVA, och hela operationsteamet. Tack för fantastisk vård!

Pär Bierlein

Pär Bierlein är civilingenjör i teknisk fysik och arbetar som teknisk specialist på Tetra Pak i Lund.
Gå till toppen