Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åklagaren yrkar på 12 års fängelse för den norske jägaren – nu sätts han på fri fot

Jägaren som sköt 76-årige Olle Rosdahl är åter en fri man, i väntan på domen. När rättegången avslutades på fredagen beslutade tingsrätten att han skulle släppas ur häktet. En stund tidigare hade åklagare Ola Lavie yrkat på tolv års fängelse.

Den norske jägaren står åtalad för mordförsök på Olle Rosdahl, 76. Han har gråtit sig igenom två dagars rättegångsförhandlingar och får nu åka hem i väntan på domen som meddelas den 18 april.
– Jag är ingen mördare, jag är ingen våldsman. Det viktigaste för mig är att det gått bra för Olle, sa han gång på gång mellan snyftningarna.
Kammaråklagare Ola Lavie yrkar på 12 års fängelse för jägaren som sköt 76-årige Olle Rosdahl.Bild: Johan Nilsson/TT
Sista rättegångsdagen ägnades åt pläderingar och vittnesförhör. Åklagare Ola Lavie lyfte fram att jägaren visste att det var en människa han såg och att han sköt för att fälla.
– Att skjuta någon i magen klockan 04 på natten, måste ses som ett försök att döda, sa åklagaren.
Lavie yrkar nu på tolv års fängelse för jägaren. Efter att jägaren försatts på fri fot är han skeptisk till att rätten går på hans linje.
– Om jägaren skulle dömas för mordförsök så är straffvärdet så högt att det borde föreligga en flyktfara. I så fall skulle han inte ha släppts, säger Ola Lavie.
Även under den andra rättegångsdagen spelades klippet från kikarsiktet upp flera gånger.Bild: POLISEN
Försvaret å andra sidan erkände vållande till kroppsskada men nekade helt till mordförsök. När beslutet om att jägaren försätts på fri fot meddelades brast både jägaren och hans fru på åhörarplats ut i gråt.
– Jag är bara tacksam att den här mardrömmen är över för min klient, säger jägarens advokat Jorge Concha.
Han vill inte ytterligare spekulera i om rättens beslut är ett tecken på att jägaren inte kommer att fällas för mordförsök.
Under dagen förhördes ett antal personer om den ödesdigra novembermorgonen. Bland annat en av de poliser som var på plats när jägaren hittades i skogen, ett par timmar efter att skottet mot Olle Rosdahl avlossats.
Han lämnade uppgifter som för jägaren kan anses besvärande: När jägaren fördes in i polisbussen och fick frågan om varför han trodde att han satt i en polisbussen svarade han: ”Det är säkert för att ni tror att jag skjutit gubben.”
Kring rättegången har det varit stort medieintresse. Både svenska och norska medier har varit på plats.Bild: Björn Lilja
– Då reflekterar jag över att jag ju inte sagt något om en skjuten gubbe. Jag tror inte heller att poliserna i insatsstyrkan upplyst honom om det. De brukar inte prata så mycket, sa vittnet.
En jaktvårdskonsulent var för dagen inkallad som expertvittne. Han intygade att det tydligt syns att det är en tvåbent varelse i kikarsiktet. När sekvensen spelades upp hördes jägarens snyftningar.
Olle Rosdahl på vägen där han sköts under sin joggingrunda i november.Bild: Niklas Gustavsson
Försvaret kallade som expertvittne en risk- och säkerhetsforskare från Lunds universitet. Enligt honom kan jaktolyckor orsakas av att man förväntar sig att se ett djur, som sedan visar sig vara något annat.
– Alla som ser filmen ser att det är en människa som skjuts. Det är att vara efterklok. Det gäller att förstå verkligheten där och då – vilket är svårt, berättade vittnet.
Domen kommer den 18 april.
Gå till toppen