Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Damkronortalang revanschsugen: ”Måste vinna”

VM-debuten slutade med en frustrerande förlust. Nu är Damkronornas jättetalang Lina Ljungblom, 17, revanschsugen inför fortsättningen: – Vi vill komma etta i gruppen, så det är klart att vi måste vinna, säger Skövdeforwarden som till vardags spelar med killar.

"Det var jättekul att göra VM-debut, något man har drömt om i många år", säger Lina Ljungblom.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Damkronorna har fortfarande kvartsfinalchansen kvar, dit de tre bästa i gruppen går.
Men Ljungblom vill ha mer än så. En gruppseger skulle, om det går som förväntat i den andra gruppen, ge en mindre svår kvartsfinal.
Då räknas bara segrar för Damkronorna och samtidigt ska Tyskland, som straffvann över Sverige med 2–1, tappa två poäng i sina återstående matcher.
Damkronorna har dubbla matcher i helgen, Tjeckien (lördag) och Frankrike (söndag), före gruppavslutningen mot Japan på tisdag.
Trots segerkravet känner inte Lindblom att läget är pressande.
– Vi vann inte i går (torsdag), men vi kan ta med oss många bra saker som vi gjorde. Gör vi det så tror jag bara att vi blir bättre och bättre. Vi behöver bli hetare framför mål, säger 17-åringen vars lag vann skotten i premiären med 41–14.
Ljungblom tycker att hon själv kan göra bättre ifrån sig:
– Det var jättekul att göra VM-debut, något man har drömt om i många år. Men jag är inte nöjd med min egen insats, den var okej, säger hon.
Lina Ljungblom är en av fyra spelare i Damkronorna som var med och tog det historiska JVM-silvret förra året. Modos back Mina Waxin, 17, Leksands försvarare Maja Nylén-Persson, 18, och Djurgårdsforwarden Sofie Lundin, 19, är de andra.
Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen, som ledde JVM-laget, har tidigare pratat om vikten av att få in unga spelare med segervana. Damkronorna har ju inte tagit VM-medalj sedan 2007.
– Jag har kommit in jättebra i landslaget och känner mig verkligen som en i gruppen. Sedan är det så klart lite tryggare att de också är med. Det är kul att ha några i sin egen ålder, säger forwarden som under sin första säsong i Damkronorna gjort tre mål och sju poäng på åtta landskamper.
Hon spelar till vardags med Skövdes J18- och J20-lag på killsidan och är inne på att fortsätta med det. Ljungblom går nästa säsong sista året på gymnasiet, vård- och omsorgsprogrammet.
– Det har betytt väldigt mycket. Det har varit den bästa utvecklingen för mig att spela killhockey. Det är allt från det fysiska spelet till att göra saker i högt tempo. Ännu så länge tycker jag att det är roligare också, säger hon.
Fakta

Så spelas VM

VM avgörs i finländska Esbo 4–14 april. USA har vunnit guld fyra VM i rad och tog också OS-guld i fjol. Världsmästaren spelar i grupp A tillsammans med Kanada, Finland, Ryssland och Schweiz. Alla fem lag, som är de högst rankade lagen i världen, går till kvartsfinal. I grupp B spelar Sverige, Tyskland, Japan, Tjeckien och Frankrike. De tre främsta lagen går till kvartsfinal, övriga två flyttas ned från högsta divisionen.

Sveriges matcher:

4 april: Tyskland 1–2 e str.

6 april: Tjeckien (11.30).

7 april: Frankrike (15.00).

9 april: Japan (11.30).

Slutspelet:

11 april: Kvartsfinaler (A1–B3, A2–B2, A3–B1, A4–A5). Matchtider: 11.30, 15.00, 17.00, 18.30.

13 april: Semifinaler (15.00 och 19.00).

14 april: Medaljmatcher (bronsmatch 15.00 och final 19.00).

SVT sänder samtliga Sveriges matcher samt båda semifinalerna och medaljmatcherna.

Gå till toppen