Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Här gör ljudbokens företrädare comeback – högläsning på Ängelholms bibliotek

På Ängelholms stadsbibliotek kan vuxna luta sig tillbaka och lyssna på ljudbokens företrädare: högläsningen. Och vem vet, kanske upptäcker man en ny favoritförfattare på köpet.

Åsa Wågvi, bibliotekarie, hoppas att fler ska återupptäcka tjusningen med högläsning.Bild: Matilda Ermeland
Varje fredag är det högläsning för vuxna på stadsbiblioteket i Ängelholm.
Initiativet startade i januari. Fyra månader senare finns det en trogen, om än liten, skara åhörare som sitter med under de 20 minuter läsningen pågår.
– Jag har själv alltid uppskattat högläsning, både att lyssna på och vara den som läser, säger bibliotekarie Åsa Wågvi.
Det var hon som kom med idén till högläsning för allmänheten.
– I bokcirklar eller boksamtal ställs det mycket krav på att deltagarna ska tycka till och vilja diskutera boken. Här är tanken att man bara ska kunna komma in och lyssna, utan att känna några krav eller förväntningar, förklarar hon.
Det är bibliotekarien som ska läsa som väljer litteratur. Därför vet aldrig åhörarna vad de ska få lyssna på innan de är på plats.
Den här fredagen läste Åsa Wågvi ett stycke ur Lars Lerins bok ”En liten konstnär”.
– Lars Lerin som konstnär vet ju nästan alla vem det är, men att han dessutom är en väldigt bra författare är inte lika känt. Det är roligt att få chans att föra fram litteratur som kanske inte alla hittar annars, konstaterar Åsa Wågvi.
Bibliotekarie ser Åsa Wågvi tror att den stora trenden med ljudböcker kan ha ersatt högläsningen. Men hon påpekar att den personliga högläsningen, framförallt för barn, fortfarande är väldigt viktigt.Bild: Matilda Ermeland
En av de som brukar komma på bibliotekets högläsning är Snöfrid Svenningsson.
– Jag tycker att det är så skönt att komma hit och bara få lyssna en stund. Och vill man veta vad som händer sen så kan man ju bara låna boken, säger hon.
Och när dagens högläsning är över så gör hon just det: Lånar med sig Lars Lerins bok hem.
Gå till toppen