Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Publiken sviker när EVS bara vinner och vinner

Dystra siffror visar att Engelholm tappat nästan halva sin publik på de två senaste åren och även i Örkelljunga har intresset minskat.

Det här är en ganska ovanligt syn inne i Kungsgårdshallen, med välfyllda läktare, men när SM-slutspelet drar igång på allvar hoppas EVS-spelarna att publiken kommer.Bild: AVDO BILKANOVIC
På söndag spelar Engelholm sin första semifinal i årets SM-slutspel och frågan är berättigad:
Kommer publiken?
– Det hoppas jag verkligen, säger lagkaptenen Julia Axelsson Svärd. Vi har ju märkt att det varit sämre den här säsongen och det är sjukt tråkigt, att inte intresset är större.
Faktum är att EVS tappat 42 procent av sin publik på de två senaste säsongerna och årets snitt; när vi räknar grundserien plus den nya play off-serien, blir blygsamma 138 personer per match. Det är den klart sämsta siffran under klubbens tid i elitserien, samtidigt som Engelholm är bättre än kanske någonsin förut.
– Det är kanske så att publiken är bortskämd och att de stannar hemma när de vet att vi kommer att vinna, funderar Julia Axelsson Svärd. Men då borde de i alla fall komma när vi möter Örebro, Hylte/Halmstad eller Lindesberg. För då blir det alltid bra och jämna matcher.
I slutspelet brukar suget trots allt öka och det kom till exempel nästan 400 personer i den första kvartsfinalen mot Hylte/Halmstad. Nu står en finalplats på spel, Lindesberg kommer till Ängelholm och EVS-centern håller tummarna…
– Vi brukar alltid titta upp mot läktarna, redan på inbollningen, och kommentera hur det ser ut. När det är mycket folk blir man alltid extra taggad, så det är viktigt att vi känner publikens stöd.
Nu är det inte bara Engelholm som tappar publik i den svenska volleybollen. För värsta antagonisten Hylte/Halmstad är publiksiffrorna ännu sämre; sista kvartsfinalen mot EVS lockade inte ens hundra personer, och hos grannarna Örkelljunga har det också vänt neråt. Förra säsongen var snittet 233 åskådare per match, då lockade ÖVK mer än EVS för första gången på flera år och det gäller fortfarande. Men årets snitt är nere på 160, vilket innebär att Örkelljunga tappat nästan var tredje åskådare.
– Det är första gången vi tappar, sedan flytten till Forum och det är klart att det är väldigt tråkigt, säger sportchefen Robin Andersson. Vi har diskuterat det här väldigt mycket och nästa år är det viktigt att vi ser till att vi får ett bättre spelschema.
För att undvika krockar med Engelholm har ÖVK spelat på lördagar, men den strategin lär skrotas.
– Mycket av tappet ligger nog där, söndagar är en bättre publikdag. Dessutom har programmet varit väldigt ojämnt. Ibland har det varit tätt mellan hemmamatcherna, ibland har det dröjt flera veckor. Där måste det också bli bättre.
Gå till toppen