Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här kommer även de minsta förarna upp i 90 kilometer i timmen

Många hemmahopp deltar när Kartingsällskapet Klippan arrangerar årets största tävling på Bolestadbanan. För många tävlande från norra Skandinavien är det också årets första chans att både träna och köra.

Elliot Kaczynski från Ängelholm gör sig redo för start i klassen Micro.Bild: Annsofie Wieland
Åttaårige Elliot Kaczynski spänner på sig hjälmen. Efter morgonens två träningsrundor är det dags att visa hur snabbt hans kartingbil kan gå på banan i Bolestad, strax utanför Östra Ljungby.
Han tillhör hemmaklubben Kartingsällskapet Klippan och sätter målet högt i klassen som han kör, Micro.
Blir det mindre än en andraplats blir han besviken, erkänner han.
”Jag älskar att styra och när det går fort” säger Elliot Kaczynski, 8 år, från hemmaklubben. Efter den första tidtagna körningen låg han bäst till i klassen Micro.Bild: Annsofie Wieland
– Målet är att bli etta. Jag älskar att styra och hålla på med ratten, särskilt när det går fort.
En bit bort i depån får nioåriga Natalie Landgren hjälp av pappa Jocke Berggren med handskarna. De kommer från Sollentuna och det är Natalies första riktiga tävling.
– Det är både nervöst och spännande, säger hon.
Kartingsällskapet Klippans största tävling på året lockar tävlande från hela Norden och Baltikum.Bild: Annsofie Wieland
Under helgen arrangerades Klippan cup i Bolestad, som är klubbens största tävling på året och lockar omkring 120 tävlande per dag från hela Sverige, de nordiska grannländerna, samt Estland. Det körs i både barn- och ungdomsklasser och upp till vuxna över 25 år, fem klasser på lördag och fem på söndag.
Ordförande Kia Larsén är administrativ chef och ska hålla reda på ett 50-tal funktionärer. Det är mycket med tanke på att föreningen har omkring 150 medlemmar. En av dem är Gunnar Holtzberg, som ansvarar för säkerheten under helgen.
Natalie Landgren, 9 år från Sollentuna, tävlar för första gången i klassen Micro och har med sig pappa Jocke Berggren och lillebror Conny. I gocart tävlar tjejer och killar tillsammans.Bild: Annsofie Wieland
– Folk har varit här sedan i torsdags. Vi har tävlande från Norrland och de har fortfarande snö på sina banor, så de behöver träna, säger han och ser ut över den tältstad och camping som vuxit upp runt klubbhuset under helgen.
Verksamheten omgärdas av många regler, exempelvis måste en ambulans finnas på plats för att man ska få lov att genomföra tävlingar. Även de allra minsta deltagarna kan komma upp i 90 kilometer i timmen i sina bilar. Ändå händer det sällan allvarliga olyckor, säger Gunnar Holtzberg.
Klippan Cup är Kartingsällskapet Klippans största tävling på året.Bild: Annsofie Wieland
– Barnen lär sig väldigt snabbt att hantera sina små bilar. De är extremt duktiga på att köra fort.
Varje klass kör först träningsvarv, sedan på tid för att bestämma startordningen, och sedan två heat och en final. Det blir många rundor på den drygt kilometerlånga banan med tvära kurvor.
Thomas Axelsson från Klippan, började köra gocart när hans egna söner tröttnade. ”Nu är det pappas tur”, säger han och skrattar.Bild: Annsofie Wieland
Klubbens kassör Thomas Axelsson står och byter däck på sin egen gocart, från regnklassdäcken som behövdes på morgonen och till vanliga. På eftermiddagen ska han tävla i Rotax DD2, skämtsamt kallad för ”gubb-klassen” och är på strålande humör.
– Vi har minst lika roligt när vi kör, eller roligare faktiskt, för jag har sett att barnen gråter ibland när de förlorar, säger han.
Ordförande Kia Larsén hade mycket att göra i tävlingskansliet under lördagen.Bild: Annsofie Wieland
Till Klippan Cup kommer tävlande från hela Norden och Baltikum till kartingbanan i Bolestad, Östra Ljungby.Bild: Annsofie Wieland
Säkerhetschef Gunnar Holtzberg går en runda bland tävlande som gör sig redo för start.Bild: Annsofie Wieland
Mellan tio och tolv varv runt banan kör man under ett heat.Bild: Annsofie Wieland
Kartingsällskapet Klippan har sin bana i Bolestad, Östra Ljungby sedan 1980-talet. Den ägs av Klippans kommun, men sköts om av klubben.Bild: Annsofie Wieland
Gå till toppen