Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här kommer första busslasten till Jesus grav i Starby

Genesarets sjö, Golgata och stallet i Betlehem. Alla återfinns de på en gård i Starby utanför Ängelholm. Lagom till påsk smygöppnar Urban Lennartsson "Bibelns värld" och redan på lördagen kom de första besökarna för några timmars guidning genom bibelhistorien.

På Starbys egen Golgata är korsen gjorda av trädklykor, som de skulle ha varit på Jesus tid. Urban Lennartsson guidade på lördagen runt sin första busslast med besökare.Bild: Sven-Erik Svensson
De har just ätit en "biblisk måltid", bestående bland annat av hummus, oliver, linsgryta och dadlar. Sedan bänkar sig besökarna vid modellen av Jerusalem.
Urban Lennartsson guidar genom stadens gränder, och bjuder samtidigt på en resa genom påskveckan med Jesus och hans lärjungar.
För tre år sedan tog Urban Lennartsson över familjegården i Starby utanför Ängelholm. Här har han en festlokal och bed and breakfast. Men också en lite mer annorlunda verksamhet - ”Bibelns värld”.
På lördagen kom den första allra busslasten med besökare hela vägen från Kullavikskyrkan i Kungsbacka.
Urban Lennartsson berättar om påskveckan, stående mitt i modellen av Jerusalem. Även växterna, som det 150-åriga olivträdet, är noggrant utvalda.Bild: Sven-Erik Svensson
– Det här är helt fantastiskt! Att han har kunnat bygga upp hur Jerusalem såg ut före vår tideräkning, säger Bodil Jerndal från församlingen.
Urban Lennartsson är i grunden både byggnadsingenjör och präst. Med sitt projekt vill han berätta om och väcka intresse kring Bibeln i en mix av arkeologi, historia och bibelhistoria.
Men en del fix återstår fortfarande. Modellen av Jerusalem ska målas, utanför stallet i Betlehem ska får gå och beta i gräset. Och Urban Lennartsson vill komplettera sceneriet kring den lilla sjön som föreställer Genesarets sjö.
– Här kommer det att ligga en fiskebåt, säger han.
Jesu grav har byggts upp i naturlig storlek.Bild: Sven-Erik Svensson
Ett 50-tal kortfilmer har spelats in, vilka besökarna ska kunna ta del av genom qr-koder.
På gården finns också Jesus grav och stallet där han föddes, som byggts upp i naturlig storlek med 160 ton sten. Bygget har Urban Lennartsson skött tillsammans med frivilliga krafter.
Och intill ligger Golgata kulle.
– Träden här är silverpäron, de kallas för Nordens olivträd. Tanken är att de ska ge lite intryck av Olivberget.
En del fix återstår. Den detaljerade modellen av Jerusalem ska målas färdigt i veckan som kommer.Bild: Sven-Erik Svensson
Urban Lennartsson ser redan ett stort intresse.
– Även om vi varken öppnat eller har en hemsida än så har vi bokningar hela sommaren fram till september.
Solveig Bernlöf är en av lördagens besökare. Hon tycker att bibellandet är långt över förväntan.
– Detta är live. Det är inga böcker, allting blir levande. Hit borde man ta alla elever som inte tycker om skolan, säger Solveig Bernlöf, som själv är lärare.
– Det välver om. Det är så här det ska gå till att undervisa.
På lördagen kom de första besökarna till Starbys nya besöksmål med bibliskt tema.Bild: Sven-Erik Svensson
Tonvis med sten och många arbetstimmar har gått åt för att färdigställa stallet i Betlehem.Bild: Sven-Erik Svensson
Intill stallet ska fåren gå och beta när allting är klart.Bild: Sven-Erik Svensson
Prästen och byggnadsingenjören Urban Lennartsson har förverkligat en dröm han haft sedan 30 år tillbaka.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen