Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sillar, Rembrandt och smurfar på Pumphuset

Ny konstutställning med PG Thelander.

PG Thelander (till vänster) diskuterar sin konst med Lars Vilks under pressvisningen på Pumphuset. Hans klass i pojkskolan är avbildad som sillar.Bild: Magnus Arvidsson
Ibland måste PG Thelander fundera ett tag när man frågar varför han målade som han gjorde. Till exempel varför han fyllde ett verk med svartvita grodor.
– Det betyder nog ingenting. Kanske var det att jag såg några överkörda grodor. Ibland minns jag inte riktigt hur jag tänkte, säger PG Thelander.
Ett av hans verk som just nu hänger i Pumphusets konsthall föreställer hans klass i pojkskolan — avbildade som sillar, med samma efternamn som klasskamraterna och en del av deras egenskaper. Klassens femkampare Björn Thofelt blev kraftigare än de andra, medan han som blev överkörd och dog är lite trasig.
Rembrandt är med i flera av verken, på ett av dem med en knallblå smurf för att ”bryta upp det seriösa”. Men han målar hellre av djur än människor:
– Då kan jag slira på verkligheten mycket mer.
PG Thelander ställde även ut 2007 på Pumphusets konsthall.
– Då kände vi att vi ville ha hit honom igen. Vi håller gärna kontakten med våra gamla konstnärer, säger Lennarth Cronsell, ordförande i Borstahusens konstförening.
PG Thelander är målare, skulptör och grafiker, född 1936, utbildad på bland annat Konstfack och Kungliga Konsthögskolan.
Hans etsningar, olja och litografier visas på Pumphuset. En del av dem har fått ett extra djup genom hans vana att limma på föremål som brädbitar.
Det är vernissage lördag 6 april kl 12-16, med samtal med konstnären klockan 13. Fram till 26 maj kan man se utställningen.
En smurf fick göra Rembrandt sällskap.Bild: Magnus Arvidsson
”Ibland minns jag inte riktigt hur jag tänkte”, säger PG Thelander om sin konst.Bild: Magnus Arvidsson
Gå till toppen