Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åstorp vill köpa utbildningslokaler för 20 miljoner

Det skulle enligt Åstorps kommun finnas stora fördelar med att samla Komvux och Activa under samma tak. Därför planerar man nu att köpa loss de lokaler som kommunen hyr på Ji-Te gatan.

Komvux lokaler på Ji-Te gatan ägs idag av Igrab, som säljer verktyg och maskiner till industriföretag.Bild: Vuxenutbildningen Åstorp
Sedan flera år håller Komvux-utbildningen i Åstorp till i de lokaler som kommunen hyr på Ji-Te gatan 1. Här har kommunen redan satsat pengar, lokalerna byggdes om och rustades upp 2018.
Nu planerar kommunen att även flytta delar av arbetsmarknadsenheten Activas verksamhet till adressen. Anledningen ska vara att Activas nuvarande lokaler på på Bangatan inte lever upp till verksamhetens krav.
– Detta är gamla industrilokaler som byggts om invändigt i olika omgångar, säkert enligt konstens alla regler. Man har trots det fått en del miljöproblem bland annat med fukt, säger kommunalrådet Ronny Sandberg (s).
Åstorps kommunalråd Ronny Sandberg (S).Bild: Niklas Gustavsson
Dessutom visar Björnekulla Fastigheters förhandsundersökning att det skulle ge synergieffekter ifall båda verksamheterna kunde samlas under samma tak. Det handlar bland annat om matservering, som idag finns på båda adresserna.
– Man skulle ju kunna tänka sig att det kommer att räcka med att ha ett kök om man nu kan samlas på samma ställe, och likaså en cafeteria. Man skulle även kunna dela på en del personalytor. Utan att vara helt insatt i undervisningstider tänker jag också att detta skulle ge möjligheter att samsas om lektionssalar och utnyttja dessa mer effektivt, säger Ronny Sandberg
På Bangatan hyr Activa idag 2 806 kvadratmeter av kommunens bostadsbolag, varav Activas återvinningscentral använder 1 166 kvadratmeter.
Läs också Vuxenutbildningens lokaler ska säljas
Förvaltningen har räknat ut att det skulle kosta mindre att flytta Activa än att stanna och rusta upp. Men allt kommer inte att få plats på nya adressen.
– Vilka delar vi ska flytta är inte bestämt i detalj ännu. Återvinningsenheten skulle kunna ligga kvar, åtminstone till vidare.
Ett slutgiltigt beslut om köp måste fattas i kommunfullmäktige, troligen redan vid nästa sammanträde. En inledande förhandling har gjorts med Igrab som är nuvarande ägare till JiTe gatan 1. Köpesumman är satt till 20,5 miljoner kronor.
– Till det kommer en del pengar för omställning. Igrab använder ju huset som affärslokaler idag.
Hade det inte räckt att hyra de nya lokalerna av Igrab?
– Problemet är att man då sitter i händerna på hyresvärden. Detta handlar om verksamheter vi vill ha kvar på lång sikt. Nu vill Igrab sälja sin fastighet och då är det bättre att kommunen själv blir ägare.
Gå till toppen