Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tidigare marketenteriet rivs på Ljungbyhed park

Byggnad för militärens mäss och kiosk har blivit för dålig.

Rivning av fastighet på flygflottiljområdet i LjungbyhedBild: Britt-Mari Olsson
Under flygflottiljens dagar låg marketenteriet i den gula tvåvåningsbyggnaden, mitt emot vakten och de värnpliktigas restaurang.
Nu tuggar grävskopor genom väggarna för att jämna byggnaden med marken.
– Den var i väldigt dåligt skick efter en storm när taket åkte av. Den har också varit utsatt för mycket skadegörelse, säger Gustav Eriksson, förvaltningschef på Peab fastighet som idag äger hela Ljungbyhed park.
Ingen ny byggnad planeras på tomten, snarare grönska och några parkeringsplatser.
– Vi vill att det ska bli en fin plats och en fin entré, säger han.
För de som passerat området under F5:s dagar finns speciella minnen förknippade med huset. På första våningen kunde de värnpliktiga köpa fika, godis och cigaretter. På andra våningen var det först underbefälsmäss, senare elevmäss för flygeleverna. Där hölls också examensmiddagar för både flygare, meteorologer och flygledare.
Festdukat bord på elevmässen i marketenteriets ovanvåning, när det begav sig.Bild: Privat
Det berättar Ljungbyhedsbon Syster Johansson, som avslutade sin tid som kokerska på flygflottiljen med att förestå elevmässen mellan 1989 och 1993, då hon gick i pension.
– De var de bästa åren. Man fick så mycket uppskattning och några av eleverna hörde av sig flera år efter det att de slutat, säger hon.
Bland minnena finns både foton, kort och hyllningsdikter – som den som skrevs på en pappersduk med nödrim efter en lyckad middag. "Tack för sillen och den andra fisken. Lycka nu till med disken.”
Fukt, svartmögel och skadegörelse motiverade beslutet att riva.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen