Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gabriella Nilsson: Efter metoo – nu är det dags att förändra synen på spelet mellan män och kvinnor

Det är när den ”sexuella friheten” ifrågasätts, som kraven på kvinnors rätt till sina kroppar möter motstånd. Kvinnors kroppsliga integritet har alltid relaterats till mäns sexualitet, skriver Gabriella Nilsson.

Bild: Jenny Rydqvist
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Mitt under brinnande metoo publicerade franska Le Monde (9/1 2018) ett öppet brev undertecknat av hundra kvinnor med skådespelerskan Catherine Deneuve i spetsen. I brevet försvarade de mäns rätt att närma sig kvinnor sexuellt. De ansåg att en ”häxjakt” nu hotade den sexuella friheten. Att försöka förföra någon – om så alltför ihärdigt eller tafatt – är inte ett brott, menade kvinnorna. Trots detta hade män straffats och förlorat sina jobb om de så ”bara rört vid någons knä eller försökt stjäla en kyss”. Män hade smutskastats när de ”talat om intima saker under middagar i professionella sammanhang”.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen