Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: Politiken måste söka nya former

Torkild Strandberg (L) svarar på kritiken om tillsättningar av bolagsordförande.

Landskrona utvecklas nu starkt. Investeringarna är högre än på många år, skolresultaten förbättras, fler får jobb och bidragsberoendet minskar. Jag gläds åt detta och fokuserar på att fatta beslut och lägga förslag som förstärker denna utveckling. Att driva stadens bolag effektivt och professionellt är en del i detta.
I måndags utsåg kommunfullmäktige ledamöter i stadens samtliga bolag för den kommande fyra åren. Från mitt partis sida har vi sagt att erfarenheter av styrelsearbete och av företagande länge varit en bristvara bland stadens bolag, och att vi därför aktivt ska söka människor med sådana erfarenheter. Vi har också sagt att i vårt fall är partipolitisk bakgrund inte nödvändig för att kunna göra ett gott jobb i stadens bolag, så länge man delar våra grundläggande, liberala värderingar. Detta har lett till att bland de som i måndags valdes på liberala mandat finns fyra personer med dokumenterad erfarenhet av bolagsarbete, men utan traditionell partipolitisk bakgrund. De tar plats i styrelserna tillsammans med lärare, pensionärer, en chef i förskolan, en kommunal tjänsteman, en projektledare och en rektor för att nämna några.
Jag är övertygad om att politiken måste öppna sig och söka nya former. Den måste göras attraktiv, förnyas och ha ett tydligt fokus på att åstadkomma resultat för medborgarna. Mitt parti har konsekvent valt att öppna sig för fler; vi har öppna nomineringar till vår lista inför valen till fullmäktige och vi har öppnat både bolagsstyrelser och kommunala nämnder för människor som vill göra en insats för vår stad utan att för den skulle binda sig vid ett visst politiskt parti.
Detta har varit hälsosamt; erfarenheterna blir fler och annorlunda, sätten att betrakta olika problem och situationer blir fler och sammansättningen av människor i det politiska beslutsfattandet mer heterogen. Det finns, naturligtvis, fler sätt att hantera en situation där allt färre söker sig till de politiska partierna och demokratin därmed försvagas. Det är fritt fram för både insändarskribenter och politiska partier som är kritiska till vårt sätt att arbeta att lansera egna förslag. Jag ser fram emot en sådan diskussion!
De som väljs av kommunfullmäktige, med eller utan partibeteckning, omfattas av exakt samma regelverk. De har att följa samma kommunallag och samma aktiebolagslag, de omfattas av precis samma regler för öppenhet och transparens och de omfattas av samma regelverk när det gäller ansvarsutkrävande. Vad detta handlar om är att vi som parti aktivt sökt efter människor med erfarenheter och kunskaper som kan tjäna stadens bolag, och därmed de yttersta ägarna – skattebetalarna, väl.
Till sist: Jag tycker naturligtvis inte att det är särskilt roligt att jämföras med Putin, Erdogan eller Orban för att mitt parti valt att säga vi välkomnar erfarenhet av företagande i stadens bolagsstyrelser eller för att vi öppnat politiken även för människor utan partipolitisk bakgrund. Men jag kan leva med det. I de länder som leds av dessa herrar sitter människor fängslade för sina åsikter, minoriteter förföljs, yttrandefriheten är begränsad och direkta krigshandlingar mot grannländer förekommer. Att jämföra detta med att säga att erfarenhet av att företagande faktiskt kan vara en fördel i t.ex. Ventrafikens styrelse i Landskrona är inget annat än pinsamt.
Torkild Strandberg (L), ordförande i kommunstyrelsen
Gå till toppen