Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sterner om Damkronorna: ”Mycket de saknar”

Damkronorna har inte imponerat i VM och riskerar att åka ur A-gruppen. Pia Sterner, en av pionjärerna inom svensk damhockey, ser ett systemfel.
– Det är mycket som de saknar. De behöver förbättra skridskoåkningen och tekniken – knäcka hockeykoden, säger hon.

Pia Sterner under en pressträff för SVT:s dokumentärserie "Hockeyns historia".Bild: Stina Stjernkvist/TT
Pia Sterner, gift med Tre Kronor-legendaren Ulf Sterner, var under 1980-talet förbundskapten för Tysklands damlandslag. 64-åringen från Göteborg spred tidigt den mansdominerade sporten bland kvinnor.
Hon tycker att Damkronorna har hamnat på efterkälken i utvecklingen.
– Det behövs lite bättre krafttag: ”vad måste vi göra för att få damhockeyn bättre för Sverige?”. Sverige borde stå som klar tredjenation (bakom Kanada och USA), säger Sterner, tidigare Grengman, och fortsätter:
– Jag är helt säker, hundra procent, på att vi lätt skulle kunna slå Kanada. Kanske inte görlätt, men vi skulle kunna slå dem, men då måste man ha ett långsiktigt mål och veta vad man gör. Alla måste vara med på resan.
Under pågående VM i Esbo, Finland, är Damkronorna illa ute inför tisdagens gruppavslutning mot Japan.
– Det är mycket som de saknar. De behöver förbättra skridskoåkningen och tekniken – knäcka hockeykoden. Det behöver implementeras i klubbarna på ett helt annat sätt. Man ska inte kopiera herrhockeyn, säger Pia Sterner.
TT: Är det vad man försöker göra nu?
– Ja, det är alltid jämförelse. Men herrhockeyn är ett helt annat spel än vad du kan utveckla i damhockeyn.
TT: Hur går det för Sverige i VM?
– Jag hoppas de kommer tillbaka och kan knipa en bronsmedalj. Det skulle vara lyckan. Det skulle vara underbart för alla tjejer som kämpar. Damerna kämpar ju också, så gott de kan, utifrån sitt.
Sterner var nära att ta över som Damkronornas förbundskapten efter EM-bronset med Tyskland 1989. Men i stället valde Svenska ishockeyförbundet Lars G Karlsson.
I den kommande dokumentärserien ”Hockeyns historia” i SVT är hon en av huvudpersonerna.
– Drömmen var att spela i NHL, att spela med herrarna. Men jag var 160 och behövde bli 185 (i centimeter). Det gick ju inte. Då tänkte jag: ”då blir jag världens bästa tränare i stället”.
Fakta

Pia Sterner

Född: 21 augusti 1954 i Göteborg.

Bor: Karlstad.

Gör: Arbetar med utsatta grupper i samhället. Tidigare ishockeytränare och utbildad lärare.

Tidigare lag (urval): Hammarö HC, Frölunda, Modo, tyska damlandslaget, Frederikshamn (Danmark).

Största meriter: EM-brons med Tyskland 1989, serie- och distriktsmästerskapssegrar med flera pojklag.

Övrigt: Gift med Ulf Sterner. 78-åringen som ledde Tre Kronor till VM-guld 1962 och var en av de första proffssvenskarna i NHL.

Gå till toppen