Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Jag kräver att barnen får sin fysiska aktivitet och att barn får vara barn

Tågaborgsskolan har tvingats sluta med gemensam morgongympa på skolgården efter klagomål från grannar.Bild: Björn Lilja
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Det är med förtvivlan jag möts av informationen att mina barns skola inte längre får ha morgonpuls på Tågaborgsskolan i Helsingborg. Morgonpuls innebär 10 minuters dansrörelse till musik, där årskurs 7 och 8 visar rörelser och resten av skolans elever följer dessa rörelser. Hela skolan dansar.
Denna fysiska aktivitet har verkligen varit ett lyft och ger barnen på skolan en fantastisk start på skoldagen. De rör på sig, får frisk luft, skrattar och har roligt, samt dessutom blir integrationen mellan årskurserna från förskola till 9:e klass betydligt bättre. Allt detta påverkar skoldagen då barnen kommer igång på ett fantastiskt sätt och får förbättrade skolresultat som följd.
Forskning visar att det finns positiva kopplingar mellan fysisk aktivitet och prestationer i skolan. Något som Helsingborgs kommun går stick i stäv emot genom sitt beslut att stoppa Morgonpuls då några grannar klagat över dessa 10 minuters aktivitet.
Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att skolan ska sträva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet inom ramen för hela skoldagen. Morgonpuls som erbjuds alla elever på Tågaborgsskolan är ett jättebra exempel på detta och det sätter nu Helsingborgs kommun stopp för.
Det är märkligt att några enstaka grannar till en skola som funnit på platsen sedan år 1911 kan sätta stopp för skolans verksamhet. Ingen av grannarna har ju rimligen bott där före att skolan upprättades. De vet ju när de flyttar till området att där finns en skola med allt vad det innebär med barnens raster och ökad trafik i området.
Dagligen passerar arbetsfordon, bilar hämtar sopor och inte sällan är det hög trafik under samma tidpunkt som barnens morgonpuls. Redan klockan 06 börjar sophämtningen och även detta för väsen, men det tillhör stadsbilden. Klockan 08:00 vardagar har arbetsdagen för merparten startat och det bör därför inte ses som något störande moment att barnen har fysiks aktivitet på skolgården under 10 minuter.
Jag har själv bevittnat att boende har kommit och klagat över barnens skratt under rasterna. Så jag anser att dessa klagomål bör tas med en nypa salt och inte drabba barnen i deras skolmiljö.
Mina barn som går på skolan blev oerhört ledsna över förbudet av morgonpuls som Helsingborgs kommun infört. Ett beslut som alltså strider mot skolverket och regeringens uppdrag om ökad fysiks aktivitet.
Jag kräver att Helsingborgs kommun tänker om i detta beslut och låter barnen få sin behövda fysiska aktivitet och låter barn få vara barn.

Lisa T. Hassel

Förtvivlad förälder
Gå till toppen