Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norén fick hjälp av världstvåan Johnson

Säsongen har varit knackig hittills och han har aldrig gått US Masters fyra dagar i rad. Så vad gör man då, nu när det är dags för ett nytt försök att känna sig bekväm i golfens finrum? Alex Norén spelade några träningsrundor på Augusta National med världstvåan Dustin Johnson.

Alex Norén slappar i klubbhuset inför US Masters.Bild: Christer Höglund / TT
Både 2017 och 2018 missade Norén kvalgränsen i den mytomspunna majortävlingen i den amerikanska södern. Sånt tar på självkänslan.
Noréns analys:
– Jag kände att jag behövde mer erfarenhet av banan. Jag har spelat den här banan två gånger tidigare, men jag tyckte att jag saknade erfarenheten av var man ska lägga bollen i vissa situationer.
Så han lämnade in ett önskemål om träningsrundor och hamnade i samma boll som amerikanen Johnson.
– Jag var här i förra veckan och spelade två inspelsvarv med Dustin, säger Norén.
Vad ville du få ut av det?
– Är du i perfekta situationer är det ganska tydligt vad du måste göra, men kommer du lite ur position och ska försöka komma upp på greenen är det inte alltid lätt. På andra banor kan det vara tydligt. Står flaggan kort höger så är det bra att slå långt vänster så har du mycket green. Här kan det vara tvärtom. Det krävs erfarenhet för att lära sig såna grejor.
Man måste gå den här banan några gånger för att vara någorlunda trygg?
– Ja, verkligen. Gå ett par gånger, kanske spela med några som spelat här ofta, gå med några lokala caddies som varit här i 20 år och så.
Vilka tips har du fått av Dustin Johnson?
– Mest att spela runt banan med honom. Han spelar fade ofta och jag gillar fade. Det är mest bara bra att snacka, vilka slag man slår på vilka hål och så. Det är ganska bra att prata med andra spelare hur man slår på olika hål.
I Noréns mentala minnesanteckningar från motgången förra året sticker inspelen ut. Ska han lira på lördag och söndag måste han pricka greenerna med en helt annan precision.
– Det jag inte gjort bra här är att träffa nog med greener. Är du lite ”off” på järnen är det inte lätt. Greenerna i sig är ganska stora, men det är små ytor du måste träffa.
Masters – ett mästerskap i prickskytte?
– Lite är det så. Det är mycket snack om att greenerna är snabba och att det är en puttningstävling, men jag skulle mer säga att den som spelar bäst till greenen vinner ofta. Ibland behöver du träffa en yta som är tre gånger tre meter nära flaggan, allt annat leder till en 15-metersputt. Det är så otroligt mycket lutning på greenerna. Du kan få puttar på tre till fyra meter där du måste sikta en och en halv meter från hålet, säger Alex Norén.
US Masters sticker ut i golfvärlden med sina traditioner, sin historia, sina regler. Det är den enda av herrgolfens fyra majors (US Open, British Open och PGA-mästerskapet är de övriga tre) som alltid spelas på samma bana, Augusta National Golf Club i Georgia.
Även spelarna känner att de är en del av något speciellt.
– Jag försöker tona ned det så att inte det blir fokus på det. De första gångerna tyckte jag att det var mycket regler, inte som på andra tävlingar. Nu vet jag vad som gäller och man får göra det till en vanlig tävling, annars är det lätt att förstora upp allt.
Med vilken inställning går du in till din tredje US Masters?
– Som till vilken tävling som helst. Målet är slå, chippa och putta så bra man kan och så tar det dig dit du kommer. Jag har aldrig hållit på med målsättningar utan mer att försöka slå så bra som möjligt.
– Man ska bara se till vad man behöver göra, säger Norén.
Fakta

Alex Norén

Född: 12 juli 1982 i Stockholm.

Bor: Stockholm.

Familj: Fru Jennifer, dottern Iris och sonen Roy.

Världsranking: 30.

Största meriter: Vann Ryder Cup 2018, tvåa i Farmers Insurance Open på PGA-touren 2018, tio segrar på Europatouren, trea i the WGC Match Play 2018.

Främsta placeringar i majortävlingar, US Masters: missad cut, US Open: delad 25:a 2018, British Open: delad 6:a 2017, PGA-mästerskapen: delad 34:a 2011.

Resultat på USA-touren i år: 18–18–cut–44–62–cut–cut–17.

Aktuell: Gör sin tredje start i US Masters på Augusta National, som börjar på torsdag. Har hittills missat kvalgränsen båda gångerna. Henrik Stenson är andre svensk i herrgolfens första major för året.

Gå till toppen