Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Politik i USA

Stopp för att skicka migranter till Mexiko

En federal domare i Kalifornien har satt stopp för Trumpregeringens beslut att skicka migranter till Mexiko i väntan på rättslig prövning i USA.

Två honduranska män och deras advokater ber en bön i mexikanska Tijuana innan de går över gränsen till USA för att påbörja sina asylprocesser efter att tidigare ha skickats tillbaka över gränsen av amerikanska myndigheter. Arkivbild.Bild: Gregory Bull/AP/TT
San Francisco-domaren Richard Seeborg säger att förfarandet att skicka migranterna till Mexiko bryter mot lagen.
Domarens beslut väntas träda i kraft på fredag och gäller i alla amerikanska delstater.
USA:s regering lanserade i januari programmet, ett av flera försök att minska antalet personer som tar sig in i landet, där migranter skickas till Mexiko i väntan på rättslig prövning. En väntan som kan dra ut på tiden, ibland i flera år. Eftersom det finns gränser för hur länge barn får hållas i förvar släpps många familjer fria i väntan på den rättsliga processen.
Trump-administrationen meddelade i förra veckan att man planerar att i större utsträckning skicka migranter till mexikanska gränsstäder. Den amerikanska regeringen hävdar att det är nödvändigt eftersom så många asylsökande i slutändan stannar flera år i USA och sedan inte dyker upp när de kallas till domstol.
Gå till toppen