Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stopp för att skicka migranter till Mexiko

En federal domare i Kalifornien har satt stopp för Trumpregeringens beslut att skicka migranter till Mexiko i väntan på rättslig prövning i USA.

Två honduranska män och deras advokater ber en bön i mexikanska Tijuana innan de går över gränsen till USA för att påbörja sina asylprocesser efter att tidigare ha skickats tillbaka över gränsen av amerikanska myndigheter. Arkivbild.Bild: Gregory Bull/AP/TT
San Francisco-domaren Richard Seeborg säger att förfarandet att skicka migranterna till Mexiko bryter mot lagen.
Domarens beslut väntas träda i kraft på fredag och gäller i alla amerikanska delstater.
USA:s regering lanserade i januari programmet, ett av flera försök att minska antalet personer som tar sig in i landet, där migranter skickas till Mexiko i väntan på rättslig prövning. En väntan som kan dra ut på tiden, ibland i flera år. Eftersom det finns gränser för hur länge barn får hållas i förvar släpps många familjer fria i väntan på den rättsliga processen.
Trump-administrationen meddelade i förra veckan att man planerar att i större utsträckning skicka migranter till mexikanska gränsstäder. Den amerikanska regeringen hävdar att det är nödvändigt eftersom så många asylsökande i slutändan stannar flera år i USA och sedan inte dyker upp när de kallas till domstol.
Gå till toppen