Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Petter Larsson: Stålet tar hem guldet

Elitserien i utsläpp 2018 är avgjord. Vi har alla resultaten.

Ohotad seriesegrare: SSAB:S järnverk i Oxelösund, som eldas med koks och kol.Bild: Marcus Ericsson/TT
Topplistan för landets industrier 2018 är klar.
Med nya siffror från Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur kan vi idag avslöja en total ökning av koldioxidutsläppen från industri, el och värme med 445 000 ton jämfört med 2017, till hela 19,9 miljoner ton.
Trots imponerande insatser under 2018 lyckades de främsta konkurrenterna Cementa och Preem aldrig komma i närheten av att hota tabellettan, som år efter år kammar hem segern med mer än dubbelt så höga utsläpp som de närmsta tronpretendenterna.
Varken oljeraffinering eller kalkugnar kan mäta sig mot de koleldade masugnar som SSAB använder för att producera det bitande svenska stålet.
Då var ändå 2018 en svag säsong för SSAB, med en nästan tioprocentig nedgång, till 4,9 miljoner ton.
Om svackan fortsätter kan framtiden bli mer spännande, då fjolårets bronsmedaljör Preem bygger ut sitt raffinaderi i Lysekil. Det förväntas dubbla bolagets utsläpp och skulle kunna innebära en historisk omkastning i serieledningen.
Tillsammans står de tre giganterna för hälften av industrins totala utsläpp av koldioxid, en sektor som i sin tur svarar för nästan hälften av landets utsläpp, långt före till exempel biltrafiken.
Bara SSAB pyser ut 12 procent av Sveriges koldioxid, och måste idag betraktas som en riksklenod.
Det motsvarar två miljoner Thailandsresor.
Tur och retur.
Det är bara att buga för en fantastisk prestation som drar ett löjets skimmer över vårt cyklande, vår sopsortering, vårt tågåkande och våra snåla duschmunstycken.
Gå till toppen