Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Masterschefens besked: Inga proffskvinnor

Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg och alla de andra kvinnliga golfproffsen kan sluta drömma om att få spela en tävling på Augusta National. – Vårt fokus är på amatörgolf, säger klubbordföranden Fred Ridley.

Pernilla Lindberg, Sveriges senaste majorvinnare, får inte spela på Augusta National – i alla fall inte som proffs. Arkivbild.Bild: Göran Söderqvist
I förra veckan spelades en historisk tävling då kvinnliga amatörspelare för första gången fick spela en tävlingsrond på den mytomspunna banan. Men den tävlingen kommer inte att utvecklas till en proffstävling eller en major som motsvarighet till herrarnas US Masters som avgörs den här veckan.
– Vårt fokus utanför US Masters är på amatörgolfen och amatörgolfare, säger klubbens ordförande Fred Ridley inför starten av US Masters.
– Genom historien har vi stött och marknadsfört golf och har nu, efter förra veckans tävling, upptäckt något viktigt – det snabbast växande segmentet i golf. Det är där som vi kan göra skillnad.
Augusta National är en manlig bastion som inte tillät kvinnliga medlemmar förrän 2012.
– Vi har lärt av historien och mitt fokus är på framtiden och vilken väg vi vill gå. Då anser jag att det mest produktiva är att satsa på att stödja kvinnors amatörgolf, de framtida stjärnorna på LPGA-touren.
Amerikanskan Jennifer Kupcho vann amatörtävlingen på Augusta National och svenskan Beatrice Wallin slutade sjua.
Gå till toppen