Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stenson uppgiven efter mardrömshålet

Besöket bland azaleorna och i Rae's Creek förstörde dagen för Henrik Stenson. Hål nummer 13 bjöd på en mardröm. Efter trippelbogeyn där och 74 slag totalt dömer han ut sina chanser i US Masters. – Det kändes lite som om den dagen och den veckan var över, säger Stenson.

Henrik Stenson ligger illa till i US Masters efter en trippelbogey under den första rundanBild: Christer Höglund/TT
Klassiska Amen Corner – de tre hålen (11–13) är lika berömda för sin naturskönhet som fruktade för sin svårighetsgrad – satte svensken i väldiga problem i årets första major och frågan är om han kan reparera skadan.
Stensons karriär går åt fel håll och de motivationsproblem han tidigare pratat om lyste igenom när han rannsakade sig själv efter de inledande 18 hålen.
Efteråt var han mer uppgiven än förbannad.
– Det känns inte som om vi är där vi vill vara. Vi slår en hel del bra slag, men när man inte känner att man har kontroll på vad man ska göra, när man slår bollen 20 meter vänster ut i buskarna...
– Det är ett tydligt tecken på att man inte är rätt på det, säger han.
Utslaget var perfekt på det 466 meter långa par 5-hålet. Men andraslaget, med avsikt att nå greenen, hamnade galet, in bland buskarna av blommande azaleor. Stenson och hans caddie Fanny Sunesson hittade bollen, men tvingades droppa och plikta.
Eländet var inte över där.
Inspelet hamnade i bäcken Rae's Creek och ytterligare tre slag krävdes. Åtta slag och en trippelbogey förde Stenson från par till tre över.
– Om man ska vara med där uppe här känns det inte som om man har råd att slänga in en trippelbogey från fairway. Det är skillnad om jag varit i trubbel. Jag fick till ett väldigt bra utslag och sedan tar jag ett dåligt beslut, säger Stenson.
Inledningen på hans 14:e besök på Augusta National Golf Club lovade något helt annat. Stenson chippade i hål för en birdie på tredje hålet och ett näst intill perfekt utslag på sexans korthål bäddade för en ny birdie – och bjöd på ett publikvrål.
Med en bogey de första nio hålen gick han ut på inrundan på ett under par. Efter vedermödorna på hål 13 tog han tillbaka ett slag med dagens tredje birdie på det 15:e hålet men missade sedan birdieputtar på hål 16 och 18.
Torsdagens 74 slag och delad 58:e plats betyder att det krävs en riktigt bra score på fredagen. Annars får han svårt att kvala in till de sista 36 hålen i helgen.
– Man bygger inte självförtroende på en eftermiddag. Det känns som att det lite är ett moment 22. Det är för mycket pillande och trillande hur vi ska komma in till bollen, men inget känns riktigt bra. Det är bara att grotta ned sig på rangen och så får vi se hur det blir, säger Henrik Stenson.
Alex Norén är ett slag bakom Stenson.
Amerikanerna Brooks Koepka och Bryson DeChambeau tillhör skaran av förhandsfavoriter och båda levererade direkt.
Med sex slag under par efter 66-rundorna delar de ledningen, ett slag före Phil Mickelson och två före trion Ian Poulter och Dustin Johnson.
Fyrfaldige Mastersvinnaren Tiger Woods öppnade med 70 slag och ligger delad elva. Rory McIlroy, en av de främsta favoriterna, hade en jobbig dag och stannade på 73 slag.
Gå till toppen