Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allerum utsedd till årets golfklubb

Allerum Golfklubb är bäst i landet enligt föreningen Golfjournalisterna.
– Vi är en liten ”bonnaklubb” på landet som satsat hårt på att vara tillgänglig, vänlig och inkluderande, säger ordförande Alison Dieden.

Arbetet med vision 50/50 började resan, siar ordförande Alison Dieden.
Ett målmedvetet arbete, en gemenskap i bygden och en förening öppen för alla ligger bakom att Allerum GK av Golfjournalisterna utsetts till årets klubb tror föreningens ordförande Alison Dieden.
– Det känns riktigt gott. Vi är en liten ”bonnaklubb” på landet men har satsat väldigt hårt på att vara en tillgänglig, vänlig och inkluderande klubb. Här ska vem som helst vara välkommen, säger Alison Dieden och tillägger:
– Banägarna kring Pelle Weimenhög har gjort ett jättejobb med banan som är grundförutsättningen för allt.
Allerum var en av åtta pilotklubbar i Sverige när Svenska golfförbundet sjösatte projektet Vision 50/50. Projektet avsåg att få fler kvinnor att spela golf och att bli engagerade.
Nu har Allerum som första klubb av de ursprungliga diplomerats för sitt jämställdhetsarbete.
– Vi lärde oss mycket i vårt arbete med certifieringen. Resan började egentligen där och satte oss på kartan, säger Alison Dieden.
Klubben fick 2018 en LETAS-tävling (nivån under damernas Europatour). 2019 har den uppgraderats till ”PGA-championship” och målsättningen är att bli den tävling på svenska damtouren med högst prispengar.
– Vi är inte fler kvinnor nu. Det är 70 procent män precis som i övriga klubbar. Det här är en process, men nu tänker folk 50-50 och alla kommittéer har med sig tänket ända ner till juniorerna som nu jobbar mycket för att locka tjejer.
Golfklubben har också utvecklats till att vara en aktiv del i byarna Allerum och Hjälmshult. Man samarbetar med byalaget, skolan, kyrkan och idrottsföreningen i bygden.
– Många golfklubbar har fungerat som öar för sig själva och varit bortkopplade från övriga samhället. Jag tror att det är viktigt att alla samverkar för ett levande lokalsamhälle. Vi har även startat ett samarbete med en Parkinsonförening där de kan komma ut och prova på golf. Det är viktigt att hänga på andra verksamheter, säger Alison Dieden.
Gå till toppen