Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dyrare mat men billigare charterresor

Inflationen må vara fortsatt låg. Men ett besök till mataffären kostar på. Grönsaker, kyckling och fisk har dragit i väg ordentligt i pris senaste året. I andra änden har det blivit billigare att flyga utrikes och boka sin charterresa.

Grönsaker har blivit dyrare. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
På ett år har livsmedelspriserna stigit med 3,4 procent. Det är klart mer än den allmänna prisutvecklingen i samhället som ligger strax under två procent. Swedbanks chefsekonom Anna Breman kan tänka sig att förra sommarens torka fortsätter att spöka.
Vissa varor sticker ut, enligt Statistiska centralbyråns detaljerade siffror. Fisken har generellt blivit nio procent dyrare. Även kycklingen kostar betydligt mer, varugruppen fjäderfän har dragit iväg tolv procent. Grönsaker har i sin tur blivit tio procent dyrare, med morötter i front, plus 58 procent.
Å andra sidan har nötköttet blivit billigare. Och frukten kostar nu generellt närmare tre procent mindre än i mars i fjol. Framför allt gäller det äpplen och citrusfrukter som apelsiner och clementiner.
Annat som blivit billigare under året är kläder. Utlandsresan har också fallit i pris, åtminstone charterresan, minus åtta procent, liksom flygresan utomlands, ner elva procent. Däremot har det blivit 15 procent dyrare att flyga inrikes, om man ska tro SCB:s statistik.
Annat som blivit dyrare på hemmaplan är bostadsräntorna, tankning av bilen liksom elen, medan teleutrustning och elektronik fortsätter att bli billigare.
Gå till toppen